FITES ocení 28. ledna nejlepší audiovizuální díla roku

Praha - Už popětadvacáté ocení Český filmový a televizní svaz (FITES) nejlepší audiovizuální díla uvedená loni na filmovém plátně a televizní obrazovce. V berounském kině Mír vyhlásí v sobotu 28. ledna držitele cen Trilobit a ceny Vladislava Vančury. Novinkami budou ocenění nesoucí jména Václava Havla a Josefa Škvoreckého. Členové poroty posuzovali 52 snímků. Při rozhodování byla kritériem kvalita a hodnota. Ceremoniál předznamená celodenní program, složený z projekcí večerníčků i dokumentů včetně některých oceněných děl. Dokument o letošním vyhlašování cen FITES odvysílá Česká televize 11. února večer na programu ČT2.

„Cenu Václava Havla získá dílo, které přispívá k rozvoji občanské společnosti, má společenský přesah z oblasti umělecké do oblasti lidských práv, ochrany přírody či kulturního dědictví,“ řekl na tiskové konferenci v Praze člen poroty Vladimír Just.

Podle předsedkyně jury a místopředsedkyně svazu Olgy Sommerové bude cenou Josefa Škvoreckého odměněn audiovizuální projekt, který dokáže originálním způsobem přeložit jazyk díla literárního, ať již prózy, básně, či dramatu, do řeči filmového nebo televizního obrazu.

Rozhovor s Olgou Sommerovou (zdroj: ČT24)

„Zajímavé na ceně Trilobit je to, že se oceňují všechny tři kategorie, hraný, dokumentární a animovaný film. Dílo může přihlásit kdokoli a i my, porotci, si zajímavý projekt sami najdeme. Letos jsme udělili 5 Trilobitů, 4 čestná uznání, navíc jsme vytvořili dvě nové ceny – Cenu Václava Havla a Cenu Josefa Škvoreckého. Požádala jsem malířku Kateřinu Žlebkovou, aby vytvořila portrét Havla a Škvoreckého, což velmi ochotně učinila a patří jí za to dík,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 Olga Sommerová. Počet udělovaných cen se však nezmění, neboť ty nové nahradí dvě zvláštní ceny poroty.

„Je velmi zatěžko umělecká díla vážit, měřit. Faktem ovšem je, že výsledky hlasování nejsou jen o kvalitě díla, ale také o složení poroty, o tom, jaký má kdo vkus, kdo umí jak argumentovat, kdo koho přesvědčí apod. V porotě je nás sedm a složení tvoří publicisti, teoretici i režiséři. Mám pocit, že hlasování je velmi demokratické, nepodléháme žádným tlakům ani vnějším vlivům,“ poznamenala dále Sommerová.

  • Cena Vladislava Vančury zdroj: ČT24
  • FITES / ceny zdroj: ČT24

Ceny Trilobit byly poprvé uděleny v roce 1966 a pak ještě třikrát. V lednu 1970 byla činnost svazu zakázána, ocenění se začala znovu předávat v roce 1991. O čtyři roky později k nim přibyla Cena Vladislava Vančury za celoživotní přínos rozvoji české audiovizuální kultury. Jejími držiteli se od té doby stali Petr Weigl, Pavel Koutecký, Jan Švankmajer, Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Oldřich Daněk, Jiří Krejčík, František Pavlíček, Jiří Hubač, Vladimír Korner, Věra Chytilová, Arnošt Lustig, Ladislav Helge, Miroslav Ondříček a František Filip.

Hlavní cena nazvaná Trilobit Beroun se uděluje za díla hraná, dokumentární či animovaná, přičemž porota rozhodne, za jaký obor budou jednotlivé ceny uděleny.