Magdalena Kožená rozezpívala filmové sály

Praha – I v několika českých kinech se uskutečnil přímý přenos berlínského koncertu pěvkyně Magdaleny Kožené. Oblíbenou českou mezzosopranistku doprovodíil orchestr Berlínských filharmoniků pod taktovkou Sira Simona Rattlea, šéfdirigenta orchestru a manžela pěvkyně. Přímý přenos se celkem vysílal do více než 50 německých kinosálů a dalších 21 kinosálů v Evropě.

Operní diva byla na koncertu sólistkou v Biblických písních Antonína Dvořáka a Písních na texty Friedricha Rückerta od Gustava Mahlera. „Myslím, že každý si může v těch písních najít kousek sebe. Něco velmi osobního,“ uvedla slavná mezzosopranistka k programu. Večer zahájila skladba Náhrobek Couperinův Maurice Ravela a uzavře Symfonie h moll zvaná „Nedokončená“ od Franze Schuberta. Z koncertu by měla vzniknout nahrávka pro renomovanou společnost Deutsche Grammophon, s níž má pěvkyně smlouvu.

V Česku se do projektu připojila kina v Boskovicích, Frýdku-Místku, Náchodu, Ostravě, Plzni, Uherském Hradišti i pražská kina Bio Oko a Aero. Přenos nabídl divákům v úvodu před samotným koncertem a pak i v průběhu přestávky podrobné seznámení s přednášenými díly a nahlédnutí do zákulisí práce Berlínských filharmoniků.

Přenos z Berlínské filharmonie, který je součástí projektu Digital Concert Hall, navazuje na velký úspěch zahajovacího koncertu minulé sezony a berlínského Silvestrovského gala. Tak jako při hojně navštěvovaných operních přenosech z newyorské Metropolitní opery měli diváci možnost nahlédnout do zákulisí Berlínských filharmoniků. Projekce je rovněž podrobně seznámila s interpretovanými skladbami.

Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle
Zdroj: ČT24/Areofilms

Kožená, která již dlouho žije v Berlíně, vystoupila ve své rodné vlasti naposledy loni v říjnu. V únoru také nadchla české publikum svým koncertním projektem Milostné dopisy (Lettere Amorose), jenž vycházel ze stejnojmenné desky. Další český a již vyprodaný koncert se odehraje 16. května v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, kde pěvkyně zazpívá v doprovodu známé japonské klavíristky Micuko Učidaové. Další vystoupení jsou plánována i na letošní podzim.

Magdalena Kožená je pravidelným hostem předních světových operních domů i koncertních podií. Za své nahrávky získala prakticky všechna významnější ocenění včetně prestižní Gramophone Award pro Umělce roku 2004 a před třemi lety ocenění v kategorii Recitál. Se Simonem Rattlem má syny Miloše a Jonáše.

Orchestr Berlínských filharmoniků, jehož počátky sahají do roku 1882, je považován za jedno z nejlepších koncertních těles na světě a hraje veledůležitou roli v berlínském kulturním a hudebním životě. Sdružuje 128 renomovaných hudebníků ze všech koutů světa, kteří jsou držiteli význačných ocenění, mezi jinými Classical Brit Award, několik cen Grammy, ECHO Klassic a dalších. Pod postupným vedením svých dirigentů, např. proslulého Herberta von Karajana či Claudia Abbada, dosáhl ansámbl vytříbeného zvuku i zvučného jména. Od roku 2002 těleso řídí dirigent britského původu Sir Simon Rattle na pozici uměleckého šéfa a šéfdirigenta. Je držitelem řady významných ocenění a poct, mimo jiné je Rytířem francouzského Řádu čestné legie.

Koncert na plátně byl pro Magdalenu Koženou premiérou, přímé přenosy představení a koncertů do kinosálů ale nejsou v Česku novinkou. Například přenosy z newyorské Metropolitní opery se začaly vysílat v roce 2008. Na své si přišli i fanoušci jiného hudebního žánru - třeba v roce 2009 mohli sledovat koncert Robbieho Williamse, loni kapely Red Hot Chili Peppers.

Kromě živých přenosů z koncertů se chystá také jeden experiment, a to přímý přenos z londýnské galerie, kde probíhá výstava děl Leonarda da Vinciho. Čeští diváci se budou moci účastnit komentované prohlídky v polovině února.