Divadlo Archa uvede projekt inspirovaný současným Běloruskem

Praha – Reportáží o tom, jak vypadá domácí vězení v současném Bělorusku, bude projekt TaetraDoc s názvem Dva v Tvém domě, jehož dvě představení uvede pražské Divadlo Archa 29. a 30. ledna. Inscenace vznikla na základě skutečných událostí kolem opozičního prezidentského kandidáta Uladzimira Njakljajeva, který byl po volbách zatčen a začátkem tohoto roku odsouzen k domácímu vězení. Inscenace se točí kolem situace, kdy se do jeho dvoupokojového bytu nastěhují dva agenti běloruské KGB. Po představeních se uskuteční diskuse s tvůrci a odborníky na situaci v Bělorusku.

Archa si stále udržuje zajímavou dramaturgii, která se dotýká aktuálních společenských problémů. Zve na své jeviště soubory z celého světa i vytváří původní inscenace s apelativním obsahem. Začátkem února v Arše uvede brněnské Divadlo Husa na provázku slavný muzikál o velké lásce a ještě větší zradě Balada pro banditu. Inscenován byl režisérem Vladimírem Morávkem po třech desítkách let, v hlavních rolích se objeví Eva Vrbková a Jan Zadražil. Hned poté uvedou jeho členové další obnovenou premiéru - inscenaci s názvem Rozvzpomínání, kterou Ivo Krobot připravil podle Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále s Jiřím Pechou v titulní roli.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Koncem února bude Divadlo Archa místem premiéry hry Sólo pro Lu. Tento intimní divadelní příběh vychází z autentických životních osudů čínské herečky, zpěvačky a tanečnice Jing Lu, a to od dětství v Číně až po její současný život v Praze. Příběh, plný tragických událostí, nepřízně osudu a zároveň odhodlané cesty za úspěchem, je konfrontován s globálními otázkami dnešního světa a ambivalentním vztahem západní společnosti k Číně, který se pohybuje od nekritického obdivu k tajemným východním kulturám až po strach z čínské ekonomické hegemonie.

  • TatrDoc / Dva v Tvém domě zdroj: Archa
  • TatrDoc / Dva v Tvém domě zdroj: Archa

V březnu a dubnu se na tomto jevišti objeví dva projekty z dílny produkčního domu Campo z Belgie - nejprve vizuálně-poetická groteska a hra chaosu, absurdní logiky, očekávání a překvapení s názvem Springville a pak pozoruhodná projekce budoucnosti v podání sedmi dětských performerů nazvaná Na vlastní oči. Vznikla ve spolupráci s anglicko-německým uměleckým kolektivem Gob Squad.