Na dírkatý zázrak se čekat nemusí

Jihlava - Model vysoké pece, obřího ruského kola nebo visuté dráhy o délce přes pět metrů představuje výstava Merkur aneb dírkatý zázrak v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Autoři ji věnovali známé české stavebnici, na níž si mohou návštěvníci také vyzkoušet svou šikovnost.

Výstava provede návštěvníka historií kovových stavebnic od počátku 20. století, její převážná část je však věnována právě stavebnici Merkur. Součástí výstavy je erna, kde si každý z návštěvníků bude moci vyzkoušet svůj talent a trpělivost při práci s Merkurem. „Na své si přijdou všichni malí Edisoni i všichni, kteří si chtějí zavzpomínat na dobu strávenou se šroubky, matičkami a dílky z Merkuru,“ předpokládá ředitel muzea Karel Malý.

Desítky sestavených modelů různých velikostí pocházejí ze soukromé sbírky Jiřího Mládka. Na výstavě je mimo jiné merkurovské kolejiště s funkční vlakovou soupravou. Lidé uvidí i zřejmě nejslavnější použití Merkuru ve vědě - přístroj na výrobu kontaktních čoček sestavený akademikem Otto Wichterlem. Současnost Merkuru představí elektronizované a robotizované modely. Výstava potrvá od 26. ledna do 1. dubna.

Pozvánka na výstavu Merkur - dírkatý zázrak
Zdroj: ČT24/Muzeum Vysočiny Jihlava

Historie stavebnice Merkur sahá až do roku 1920, kdy její tvůrce, strojař a průmyslník Jaroslav Vancl sestrojil jejího předchůdce - stavebnici Inventor. O pět let později přišel s inovací, kde dosavadní háčkový systém uchycení součástí, který dětem nevyhovoval, nahradil šroubky a matičkami. Nová stavebnice, která dětem umožnila přiblížit se reálnému konstruování, dostala i nový název - Merkur.

Kovová stavebnice slavila velký úspěch a stala se i výborným vývozním artiklem. V roce 1940 byla výroba zastavena v souvislosti s válečným nedostatkem barevných kovů a obnovena až v roce 1947. To se již blížil únor 1948 a znárodnění.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Současná firma Merkur Toys vyrábí v Polici nad Metují na Náchodsku stavebnice a vláčky ve dvou provozech s asi 60 zaměstnanci. Ve městě také provozuje muzeum stavebnice Merkur, které je jednou z nejnavštěvovanějších kulturních institucí v regionu.