Antropofest - zas trochu jiný filmový pohled na svět

Praha - Pražské divadlo Dobeška patří v páteční večer a celou sobotu třetímu ročníku Antropofestu. Mezinárodní filmový festival představuje dokumentární filmy s antropologickou tématikou. Program tvoří převážně studentské snímky, ale i počiny odborníků, nicméně přehlídka je určena i laikům se zájmem o sociální antropologii.

Festival vznikl právě s myšlenkou vytvořit prostor, který by především studentům umožňoval prezentovat svá díla spojená se sociální antropologií a diskutovat o nich. Třetí ročník nabídne dvacet snímků, které byly vytvořeny v různých koutech světa - na Kamčatce, v Jižní Americe, Africe i Evropě. Některé mají stopáž celovečerního filmu, ale většina se vejde do půl hodiny.

„Antropologický film byl původně součástí terénního výzkumu, byl to jakýsi výzkumný nástroj, který se posléze analyzoval. Do dnešního antropologického filmu už pronikají i prvky umělecké, antropologové trochu upustili od filmu jako strohého výzkumného nástroje,“ popsal snímky organizátor festivalu Adam Spálenský.

Antropologický film se zaměřuje na člověka - různé kultury, sociální procesy nebo třeba rituály, od běžného dokumentu se ale liší. Rozdíl vychází z toho, že jde o nástroj výzkumu. „Antropolog problematiku pojímá hlouběji. Jeho zprávy by neměly být nijak subjektivní, měly by podávat pravdivou informaci o tom, jaký ten stav je, a měly by mýt validní výpovědní hodnotu,“ vysvětlil Spálenský.

Seznámit se blíže s programem třetího ročníku Antropofestu mají zájemci možnost ještě celou sobotu v pražském divadle Dobeška. Anebo pak na ozvěnách v Plzni a Brně, které organizátoři plánují.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod