Mládková: sbírku předám Jiřímu Pospíšilovi, snad jednou ministru kultury

Praha - O sbírku umění, kterou shromáždila Nadace Jana a Medy Mládkových, by se měl v budoucnu starat současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V Hyde parku ČT24 to uvedla sběratelka a mecenáška Meda Mládková, které Pospíšil se správou nadace už nyní pomáhá. „Doufám, že jednou bude ministrem kultury,“ vyslovila v souvislosti s ním své další přání Mládková.

„Doufám, že ji jednou převezme pan Pospíšil, kterého já si nesmírně vážím a kterému jsem ve své poslední vůli už všechno předala,“ opdověděla dvaadevadesátiletá Mládková v pořadu na otázku, kdo po ni starost o sbírku převezme.

„Závist, nenávist a korupce tady vládne, bohužel, protože u moci jsou pořád lidé, kteří na to nemyslí,“ zhodnotila Mládková vztah Čechů k mecenášství. Jiří Pospíšil je podle ní ale výjimkou. „Myslím, že má tato země štěstí, že je ministrem spravedlnosti, a doufám, že jednou bude ministrem kultury.“ Kdyby prý nabídku na tento post ona sama v dřívější době dostala, přijala by ji.

Během desetiletí nashromáždila Mládková v exilu spolu se svým už zesnulým manželem Janem sbírku, která zahrnuje dvanáct set děl českých umělců v účetní hodnotě zhruba půl miliardy korun. Sbírku, která je umístěna v pražském Museu Kampa, po roce 1989 přivezla do Čech a na přelomu tisíciletí věnovala Hlavnímu městu Praze.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Základ sbírky tvoří středoevropské umění a díla Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Do péče Musea Kampa byly následně svěřeny dvě další hodnotné umělecké sbírky: sbírka Jiřího a Běly Kolářových a sbírka pro Jindřicha Chalupeckého.

Před pár dny představila Mládková čtyři desítky děl Františka Kupky, jeho rané práce na papíře a několik obrazů, kterými sbírku opět rozšířila. „Chtěla bych ji dál rozvíjet. Mým přáním je také využít Werichovu vilu (o její pronájem se dlouhodobě dohaduje s Prahou 1 - pozn. red.) jako prostor k diskusím o umění, mladí lidé neumějí diskutovat, ale diskuse je důležitá pro další pokračování,“ prozradila další plány Mládková.