Šivovo kolo života se roztočí v divadle ABC

Praha –Tanečně-audiovizuální projekt Šivovo kolo života, na kterém tvůrci pracují intenzivně již dva roky, bude poprvé uveden 29. ledna 2012 v pražském Divadle ABC. Kromě příběhu ze života sester Rásy a Maji, jež symbolizují dualitu dobra a zla, půjde především o výjimečnou podívanou, o níž se postará devatenáct tanečních obrazů předních domácích i zahraničních choreografů s šestnácti účinkujícími tanečníky a herci. Režisérem audiovizuální složky je filmový režisér a milovník bollywoodské produkce Radim Špaček, který zároveň celý projekt zastřešuje. Jeho režisérské působení na tomto doposud neprobádaném území slibuje nejeden vzrušující okamžik.

„Orientální, potažmo indické tance si za poslední roky získaly výraznou popularitu mezi ženami a dívkami všech věkových kategorií také v České republice. Ženy je vyhledávají pro jejich uměleckou a kulturní odlišnost a v neposlední řadě také pro radost z tance a pohybu jako takového. Indické tance rozvíjejí jemné pohybové cítění a pozitivně ovlivňují zdraví i ženskou psychiku,“ vysvětluje autorka projektu Jana Hemelíková Baudisová, která je zároveň jeho choreografkou a představitelkou hlavní taneční role Maji. 

„Nejenom, že mám rád bolywood, ale velmi obdivuji Indii a moc se o ni zajímám. Jsem moc rád, že pomocí našeho představení můžeme přenést trochu vůní a barev Indie do momentálně zimní a šedivé Prahy,“ řekl v pořadu ČT Sama doma Radim Špaček.

ŠIVOVO KOLO ŽIVOTA v sobě spojuje tradiční a současnou indickou hudbu a tanec, evropské a indické kulturní cítění doplněné o dynamickou filmovou projekci. Producentem je Felicius o.p.s. - pořadatel tradičního multikulturního festivalu Pražské brány.

Bollywood dance vychází z tradičních indických tanečních stylů a z lidových tanců, ale značnou měrou čerpá také z moderních západních stylů. Výsledkem je dynamický, velmi pestrý tanec, který používá tradiční indické taneční prvky, pozice a mudry (gesta dlaní a prstů), ty ale zahaluje do moderních, svěžích rytmů. Tančí se obvykle v nápaditých choreografiích ve větší skupině tanečníků, kteří působí velice sehraně.

Pozvánka do divadla - Jana Hemelíková Baudisová a Radim Špaček (zdroj: ČT24)

Průřez zmíněnými tanečními styly předvedou zkušení tuzemští, ale také zahraniční umělci. Hlavních rolí se ujaly již zmíněná Jana Hemelíková Baudisová jako Maja (v sanskrtu iluze, klam či přelud) a lektorka indického tance Kathaku Anežka Hessová v roli Rásy (v sanskrtu míza stromů či šťáva z plodů). Jejich divadelními partnery se stanou indický tanečník, choreograf a lektor Óm, který se představí v roli Dakshe, a portugalský tanečník a choreograf s mezinárodní působností Vitor Tavares Mendes, jehož diváci spatří v roli Raviho. V roli jedné ze dvou protagonistek ústřední postavy, Boha Šivy Natarádži, se pak objeví dramaturgyně, choreografka a tanečnice česko-nepálského původu Sangita Shresthová.

  • Šivovo kolo života zdroj: smart communication
  • Šivovo kolo života zdroj: smart communication

Šivovo kolo života

Tvůrci:

Autorka projektu a scénáře: Jana Hemelíková Baudisová. Režie představení a projekce: Radim Špaček. Hudební režie: Petr Piňos, Pavel Linhart. Dramaturgie: Sangita Shresthová. Choreografie: Jana H. Baudisová, Sangita Shresthová, Ivana a Anežka Hessovy, Óm. Producent: Felicius, o.p.s., Festival Pražské Brány 2011. Výkonný producent: Ctirad Hemelík.