V brněnském Národním údajně dochází k šikaně herců

Brno - Obviněním ze šikany pokračují spory v Národním divadle Brno. Vedení scény prý nepřiměřeně trestá jednoho z herců, který natočil záznam spícího režiséra, aby tak upozornil na praktiky v Národním divadle. Zaměstnanci i veřejnost už proti vedení scény demonstrovali v ulicích.

Herec Petr Bláha natočil šéfa činohry Zdeňka Plachého, jak usnul při zkoušce. Když Česká televize záznam odvysílala, dostal v divadle výpověď. Tu nepodepsal, přišel ale o peníze. „Pan Plachý si mě zavolal a řekl mi, že už se mnou nepočítá. Dohromady mi vzal necelých pět tisíc korun,“ říká Bláha.

„Odebral jsem mu osobní ohodnocení na základě jeho neuspokojivých pracovních výsledků. Není možné mluvit o šikaně,“ brání se Plachý. Proti tomu se veřejně ohradila umělecká rada divadla a odbory. Bláha byl totiž dosud jedním z nejobsazovanějších herců.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

To není jediný případ, kdy herci v Národním divadle Brno odebrali osobní ohodnocení. Obdobný problém řešil v minulém roce Václav Vašák. Tomu paradoxně snížili příjem poté, co získal titul herce sezóny. Z divadla proto odešel. „Údajně se musí celoplošně šetřit, takže snižují peníze hlavně hercům, kteří hrají v Redutě. V divadle panuje atmosféra strachu,“ tvrdí Vašák.

Podle šéfa činohry Zdeňka Plachého, který na videu ze zkoušky spal, všechno klapalo. Navíc jak sám říká, nebyla to jeho zkouška, jen dozoroval. To je ale v rozporu se zápisem hracího plánu, podle něj vedl zkoušení právě on. „Vlastně je to jeho nejlepší představení, protože u toho nebyl fyzicky ani duševně přítomen,“ poznamenává ironicky Petr Bláha.

Ředitel divadla Daniel Dvořák trvá na tom, že činohra žádné problémy nevykazuje. Na režii uměleckého šéfa si ale v minulosti stěžoval balet i opera. „Scéna se stala polem pro experimenty, což uškodilo hrám, hercům i pověsti divadla,“ myslí si teatroložka Simona Polcarová.

Napětí v divadle vyvolává také audit, který se zaměřil na hospodaření ředitele Daniela Dvořáka, pod jehož vedením brněnské Národní prodělává. Audit by měl být hotový v polovině února. Dvořák byl už v minulosti z podobných důvodů odvolán z funkce ředitele Národního divadla v Praze.