Hlavní cenu Sundance má snímek Beasts of the Southern Wild

Park City (Utah)- Hlavní ceny 28. ročníku amerického filmového festivalu Sundance získaly celovečerní snímek Beasts of the Southern Wild a dokumentární film The House I Live In. V sekci světový hraný film soutěžil i nový snímek českého režiséra Bohdana Slámy - Čtyři slunce, promítaný ve světové premiéře, ten se ale ceny zatím nedočkal.

Beasts of the Southern Wild režiséra Benha Zeitlina je příběhem šestileté dívenky, která žije se svým otcem na konci světa. Dokument The House I Live In Eugena Jareckého mapuje 40 let „neúspěšné války proti drogám“, kterou vedou Spojené státy a která poslala do vězení miliony lidí. Je kritikou americké protidrogové politiky, jejího soudního systému, vězení a dopadu této politiky na menšiny. „Výsledek války Spojených států proti drogám je tragédie. V USA je ve vězeních 2,3 milionu lidí, což je více než v kterékoli jiné zemi světa. Je to strašné a tragické tajemství,“ řekl Jarecki.

V kategorii zahraničních filmů získal velkou cenu poroty snímek Violeta se fue a los cielos (Violeta odešla do nebe) chilského režiséra Andrése Wooda, který vypráví o zpěvačce Violetě Parraové, ikony chilské hudby, která spáchala v roce 1967 sebevraždu. Mezi zahraničními dokumenty si hlavní cenu odnesl izraelský film The Law in these Parts (Zákon v těchto místech) věnovaný palestinským okupovaným územím.

Festival Sundance, který založil americký herec Robert Redford jako protiváhu hollywoodským studiím, nabídl letos téměř 120 celovečerních filmů, z nichž 58 soutěžilo. Je to jeden z největších festivalů a filmových trhů v USA.