„Bezruči“ se vracejí do nového

Ostrava – Bez střechy nad hlavou byl více než půl roku soubor ostravského Divadla Petra Bezruče. Jeho domovská scéna totiž procházela rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou herci čekali několik let. Budova už jim totiž doslova padala na hlavu. Rekonstrukci hradilo město, stála 40 milionů korun. Opravoval se především interiér divadla. Teď se herci do své domovské scény konečně vrací a chystají novou premiéru adaptaci románu Emily Bronteové Na větrné hůrce, která je naplánována na pátek 10. února.

„Dominantní barvou zůstává červená. Novináře jistě potěší, že v konferenční místnosti přibyl barový pult a dále zde našla své nové místo socha pana Bezruče. Stěny divadla zdobí tzv. Obludárium, což jsou stylizované fotografické portréty herců, jejich autorem je kmenový fotograf divadla Petr Hrubeš,“ informovala z místa redaktorka ČT Helena Dohnalová. 

  • Divadlo Petra Bezruče po rekonstrukci zdroj: ČT24
  • Divadlo Petra Bezruče po rekonstrukci zdroj: ČT24

To, že divadlo bylo opravdu v dezolátním stavu, potvrzují i slova jeho uměleckého šéfa Martina Františáka. "Nad jevištěm byla umístěna velká vojenská síť, která zachytávala padající kousky z omítky i kousky stropu a zdí, které hercům padaly na hlavu. Rekonstrukce se dotkla jeviště, společenských prostor jako je foyer a podobně, změny zaznamenalo zázemí i zkušebny a také prostor malé scény, které říkáme Márnice. V hlavním sále je nejmarkantnější nová elevace hlediště, která je variabilní. To znamená, že budeme moci hrát jak v aréně, tak v klasickém kukátku. Nové jsou rampy a osvětlení, zvuková aparatura a také jeviště. Když to tak vezmeme, tak v tomto prostoru je takřka vše buď obnoveno, nebo úplně nové, upozornil Františák. 

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Podle něho jediné, co zůstalo bez změny je genius loci divadla. „Z toho jsem měl největší strach. Ale zdá se, že jakási ta ostravská tajnosnubnost, která z ‚Bezručů dělala Bezruče‘, nezmizela,“ zadoufal Františák.