Husitské muzeum odkrývá unikátní exponáty

Tábor - Své nejnovější a zároveň nejvzácnější exponáty, oltářní křídla z Roudník, představuje Husitské muzeum v Táboře. Dvě deskové malby, které patří k nejstarším dílům umění české reformace, se do muzea dostaly neobvyklou cestou - exekucí majetku farnosti v Trmicích.

Zobrazení Jana Husa ve společnosti tří prvomučedníků církve bylo až do roku 66 zakryté jinou malbou. Desky do té doby sloužily jako postranní dvířka na barokním oltáři v Trmicích. „Pochází pravděpodobně z 80. let 15. století. Je to vůbec jedna z nejstarších památek zobrazujících Jana Husa zhruba 60 let po jeho smrti,“ říká Zdeněk Vybíral z Husitského muzea v Táboře.

Muzeum dosud vystavovalo jen kopii, která v expozici dál zůstane. Originální desky si návštěvníci prohlédnou jen přes sklo. Díky tomuto exponátu je ale vidí v celém kontextu oltáře a ještě si mohou vyzkoušet, jak se při bohoslužbách používaly.

Oltářní desky nejsou jediným novým exponátem muzea. K vidění je též první souborné  vydání spisů Jana Husa a Jeronýma Pražského z roku 1558, jež se rovněž do Tábora dostalo neplánovaně. „Tento starý spis jsem celkem náhodou objevil za výlohou jednoho pražského antikvariátu, kam se dostal od soukromého majitele z Německa,“ upřesňuje Daniel Abazid z táborského muzea.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Po skončení mimořádné výstavy čeká malby péče restaurátorů. Vystavovat se pak desky budou už jen při výjimečných příležitostech. Expozice v táborském Husitském muzeu potrvá do 25. února.