Expediční kamera vás vyexpeduje za hranice snů

Praha - Filmy o dobrodružství, divoké přírodě, extrémních zážitcích i sportech nabídne festival Expediční kamera, který ode dneška do 22. března zavítá do 133 českých měst. V hlavním programu nabízí sedm outdoorových filmů uplynulé sezony.

„Přehlídka bude oficiálně zahájena v minikině na veletrhu Holiday World, který se na pražském Výstavišti uskuteční od 9. do 12. února,“ oznámil její manažer Dan Hála.

Do hlavního programu se dostaly snímky oceněné na zahraničních festivalech - Co se stalo na ostrově Pam, Life Cycles, Mazungu, Nejdelší cesta, Odkud není návratu, Ve vlčí kůži po stopách Čingischána a Úlitba Ganéšovi. Vznikly v Polsku, Kanadě, Velké Británii, Německu, USA, Austrálii a Francii. Další čtyři tituly mohou pořadatelé zařadit do programu podle vlastního uvážení.

Mateřským festivalem Expediční kamery je mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují, nekomerčním partnerem Český horolezecký svaz. Podle Hály začal festival 3. února ve Zlíně, v dalších dnech vystřídá například Litoměřice, Doksy, Beroun, Tábor, Javorník, Humpolec, Nový Jičín, Kutnou Horu, Kladno a Vodňany.

  • Ve vlčí kůži po stopách Džingischána zdroj: Expediční kamera
  • Ve vlčí kůži po stopách Džingischána zdroj: Expediční kamera

Na podobnou problematiku se v Česku už devět let zaměřuje mezinárodní festival outdoorových filmů. Je největší soutěžní putovní přehlídkou svého druhu na světě, loni se konala v pětadvaceti městech České republiky a nově i na Slovensku. Organizátoři nabídli 110 sportovních, dobrodružných, adrenalinových a cestopisných filmů ze 16 zemí.