Knížák: Sbírka Mládkové se nemůže porovnávat s díly v Národní galerii

Praha – Kupkova sbírka uměleckých děl, která vlastní Národní galerie v Praze a obsahuje umělcova nejdůležitější díla, se svým rozsahem ani významem nemůže porovnávat se soukromou sbírkou Medy Mládkové. To se alespoň domnívá bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák, který byl hostem pořadu Hyde Park ČT24. Ten podotýká, že je chvályhodné, pokud soukromý sběratel poskytne svá díle České republice. Umístit takovou sbírku do vhodného prostředí ale může být podle jeho názoru komplikované a finančně nákladné.

Spor se točí zejména kolem děl malíře Františka Kupky ze soukromé sbírky Medy Mládkové, která je podle Knížáka velice hodnotná, nicméně se prý nevyrovná dílům uloženým v Národní galerii. Obě sbírky jsou tak zcela neporovnatelné. „Národní galerie má absolutně nejvýznamnější díla, které Kupka v životě udělal,“ dodal. Sbírka tohoto autora v Národní galerii je prý nejdůležitější na světě. „Je dobře, že paní Mládková sbírala Kupku, ale nelze tyto věci srovnávat.“ Podle Knížáka je sbírka izolovaná, z toho důvodu i méně čitelná, a není ji možné použít společně s jinými díly.

Podle Knížáka je sice chvályhodné, pokud někdo nabízí díla Kupkova formátu České republice, v postupu Medy Mládkové ale vidí spíše problém. „Paní Mládková tvrdí, že její sbírka Kupky je nejlepší na světě, tomu se musím smát, to samozřejmě není pravda ani trochu,“ domnívá se Knížák. Profesorka dějin umění Milena Bartlová nicméně podotýká, že obě sbírky mají svou důležitou hodnotu. „Obojí je cenné, oba druhy muzeí jsou nesmírně potřebné. To, že paní Meda Mládková nezištně dopřává českému prostředí další umělecká díla ze svých sbírek, je chvalitebné a myslím, že je u nás mnoho lidí, kteří by si z ní měli brát příklad,“ dodala.

Národní galerii chybí nové projekty, říká Knížák

Knížák se k novému vedení Národní galerie staví kriticky. „V čele Národní galerie by měl stát někdo, kdo má manažerské nadání a rozumí i oboru,“ míní Knížák. V opačném případě by se ředitel musel spoléhat na své poradce, což není vždy vhodné řešení. Nový ředitel Národní galerie se podle Knížáka chová špatně. „Národní galerie neudělala žádný nový projekt, všechny projekty, až na jeden, jsme připravili my,“ tvrdí. Současné vedení tak podle neděj „nedělá vůbec nic.“ „Je trapné, abych to říkal já,“ dodal.

Sám ale přiznává, že během svého působení v Národní galerii se dopustil hned několika chyb. To, že se mu nepodařilo vypěstovat svého nástupce, považuje za problém stěžejní. „Všechno se dá sehnat v této zemi, jenom lidé ne,“ myslí si. Druhá chyba byla podle něj ve styku s veřejností. „Nedokázali jsme veřejnost přesvědčit, že je důležité nenásledovat módní trendy a že je důležité se soustředit především na umění, které vzniká v českém prostoru,“ uvedl.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)