Muž na hraně balancuje na hraně průměrnosti

Pokud jste milovníci a znalci amerických thrillerů, zřejmě budete tímto nejnovějším počinem zklamáni. Nepřináší totiž nic nového. Pokud tento žánr sledujete jen okrajově a hlavně nepodíváte se před návštěvou kina na trailer máte šanci, že si prožijete chvilku napětí a zábavy aniž byste museli příliš zapojovat váš intelekt. Snímek je totiž slušně natočen, zahrán, sestříhán, tudíž neurazí, ale ani nenadchne.

Jsou zde s řemeslnou zdatností a bez uzardění použitá všechna osvědčená klišé, která tato filmová kategorie na sebe ve své historii nabalila. Sympaťák nespravedlivě uvězněný zosnuje plán, jak se očistit. Což předpokládá konstrukci hodnou Podrazu, Dannyho parťáků a podobných kousků, takže všechny situace i emoce mohou být falešné (ale také nemusí). Ovšem vnímavá krasavice z policejních řad, které právě prožívá své osobní trauma, se objevit musí, jako i zdatný a silný protivník, podporován podplacenými kamarády hlavního hrdiny. 

  • Muž na hraně / Elizabeth Banks zdroj: HCE
  • Muž na hraně / Ed Harris zdroj: HCE

To vše je okořeněno časovou tísní, kterou jako vždy přináší nedočkavá zásahová jednotka, toužící hrdinu sundat dřív, než sám skočí nebo prozradí něco, co nemá. Nechybí zde ani sexy krasavice, obdařená nebývalou zručností a rozhodností, pomáhající s realizací dokonale promyšlené akce, která při nejnáročnějším výkonu svého života jen tak mimochodem řeší vztahové „napnelizmy“ se svým parťákem, přičemž oba trousí vtipné hlášky, aby tím jakoby zakryli, že jde o život. A přítomen je i vítězný konec, který oslavuje spravedlnost a rodinnou soudržnost. 

Přesto snímek nespadnul do podprůměru. Díky dobře odvedenému řemeslu u všech zúčastněných zdařile balancuje na hraně, kdy před pádem dolů ho ochránilo slušné tempo a rytmus vyprávění, tedy dobrý střih a vyvážená směsice všech použitých filmových dovedností, jak udržet divákovu pozornost. 

  • Muž na hraně / Genesis Rodriguez a Jamie Bell zdroj: HCE
  • Muž na hraně / Genesis Rodriguez a Jamie Bell zdroj: HCE

Ale ačkoli bylo všechno dobře předvídatelné a slušně poskládané, tudíž jsem mohl v klidu za občasného pocuchání nervů sledovat filmový teátr, který nevyžadoval ode mne žádnou myšlenkovou aktivitu, což je někdy dost příjemné, jedno mě osobně po celou dobu opravdu rušilo. Za živého boha jsem nemohl pořád přijít na to, co sakra dělá na římse toho mrakodrapu Jaromír Jágr. 

Muž na hraně /  Man on a Ledge - Thriller / Krimi (USA, 2012,) 102 min. Režie: Asger Leth. Hrají: Sam Worthington, Jamie Bell, Anthony Mackie, Elizabeth Banks, Ed Harris, Edward Burns, Kyra Sedgwick, Genesis Rodriguez, Titus Welliver, William Adler. V kinech od 9. 2.