Hostující divadla vedou v Brně Trialog

Brno – Symbolicky překlenout státní hranici rozděleného Československa se už po jedenáct let snaží v Brně divadelní přehlídka Trialog. Letošní ročník hostí brněnské Mahelovo divadlo a divákům nabízí celkem šest inscenací z České republiky a Slovenska.

„1. ledna 1993 se Československo rozdělilo na Česko a Slovensko. V kulturním světě to platit nemusí, a proto vznikl Trialog, tedy setkání tří národních divadel – pražského, brněnského a slovenského,“ poznamenala k počátkům mluvčí ND Brno Šárka Motalová.

Postupem času se k festivalu připojily i činohry z Ostravy, Uherského Hradiště nebo Olomouce. Právě tamní Moravské divadlo jako první letošní přehlídku 5. února zahájilo - „rockovým eposem“ na motivy Vančurova románu Markéta Lazarová. „Je to velký projekt, taková freska, kterou vytvořil celý činoherní soubor ve spolupráci s operním souborem,“ uvedl k představení režisér Michael Tarant. Ke spolupráci přispěla také polská divadla.

Na návštěvníky přehlídky čeká do 18. března ještě pět inscenací. „Největší zájem je o Slovácké divadlo a jeho inscenaci Harold a Maude s Květou Fialovou v hlavní roli,“ prozradila, co diváky letos nejvíce táhne, Šárka Motalová.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Slovenské národní divadlo přivezlo Tři sestry (12. února), ostravské Divadlo Antonína Dvořáka připomene Pygmalion (4. března) a pražské Národní divadlo představí netypického Krále Leara v režii Jana Nebeského. Program zakončí „muzikálek“ Hodiny jsou pozpátku divadla Semafor.