Filmové režisérky se představují v Matu

Praha - Praha a její dcery: Místa, vztahy, lidé je název filmové přehlídky, která po dobu jedenácti týdnů nabídne ode dneška sérii projekcí prací režisérek dokumentárních a hraných filmů. Jednotlivá představení se uskuteční vždy v pondělí večer v pražském kině Mat ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy a Městskými divadly pražskými.

„Byli jsme osloveni Muzeem hlavního města Prahy, jestli bychom se nechtěli podílet na výstavě Praha a její dcery, která běží již od loňského podzimu. Přišlo nám to jako velice zajímavá výzva. Protože jsme to však nechtěli pojmout jednoduchou formou, pouhým promítáním, rozhodli jsme přizvat i jednotlivé režisérky,“ přiblížila genezi projektu jeho organizátorka Zuzana Mattlochová.

„Každé projekce se tedy zúčastní autorky filmů, připravené diskutovat s diváky. Budou mezi nimi dokumentaristky Helena Třeštíková, Olga Sommerová, Drahomíra Vihanová a Linda Jablonská, režisérky hraných filmů Michaela Pavlátová a Karin Babinská, ale také studentky a čerstvé absolventky Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU),“ doplnila Mattlachová.

Praha a její dcery (zdroj: ČT24)

„Jsem velice potěšena, že jsem se vešla do prvního výběru, který se mi zdá velice zajímavý. Každá z těch dam, ať už je to režisérka hraných nebo dokumentárních filmů, má co v diskuzi nabídnout. Jsou to vesměs zajímavé osobnosti a jsem přesvědčena, že se navzájem můžeme podpořit. Řekla bych, že ženská režijní tvorba je v Česku na vzestupu a časem se může ukázat, že i komplexně máme co říci,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 režisérka Olga Dobrovská.

Jak název napovídá, filmová přehlídka volně navazuje na výstavu Praha a její dcery, která v Muzeu hlavního města Prahy potrvá až do začátku dubna. V rámci spolupráce kina Mat s tímto muzeem a s Městskými divadly pražskými jsou připraveny ve všech těchto kulturních stáncích zvýhodněné vstupenky.

  • Pozemšťané, koho budete volit? zdroj: Institut dokumentárního filmu
  • Láska včera, dnes a zítra zdroj: ČT24

Zájemci navíc uvidí v divadlech Rokoko a ABC výstavy portrétů minulých i současných členek hereckého souboru. Padesátiprocentní slevu získají na inscenace s výrazně ženskou tematikou, jako jsou Vše o mé matce, Jana Eyrová, Prolomit vlny, Anna Karenina a Želary, jejichž inscenace se připravuje.

Dle informací Zuzany Mattlachové poslední večer přehlídky bude poctou předčasně zesnulé režisérce Juditě Křížové. Tato absolventka FAMU, držitelka několika ocenění, zkušená scenáristka, producentka a především režisérka spolupracovala několik let s Českou televizí a podílela se i na projektech pro zahraniční televizní stanice ABC a BBC. Tragicky zahynula v roce 2005. Plzeňský festival Finále jí o rok později věnoval jednu ze svých sekcí.

Přehlídka začíná 6. února nejdelším časosběrným projektem Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír. Pondělí 13. února bude patřit snímkům Olgy Sommerové a Olgy Špátové, o týden později bude promítnut snímek Děti noci spolu s krátkým filmem Karneval zvířat Michaely Pavlátové. Poslední únorový večer bude patřit pěti dokumentům Drahomíry Vihanové.

Praha a její dcery (zdroj: ČT24)