Začátky dvou století v Západočeské galerii

Plzeň - Dva mimořádné výstavní projekty celostátního významu a evropského formátu chystá Západočeská galerie v Plzni. První velkou událostí bude rozsáhlá výstava Současného českého umění 21. století, jež představí nejvlivnější autory a díla uplynulých 11 let. Druhý projekt nabídne nejvýznamnější autory české moderny ovlivněné futurismem.

„Tato témata nebyla dosud v rámci českého dějepisu výtvarného umění důkladně zpracována. Jedná se o autorské projekty. Současné české umění zahájíme v Masných krámech v květnu, výstavu Dynamická moderna - impulzy futurismu v českém umění v říjnu,“ doplnil ředitel galerie Roman Musil.

Výstava Začátek století představí tři desítky umělců posledního desetiletí. K výstavě vyjde katalog s příspěvky kurátorů, autorů, teoretiků a kritiků současného umění. Projekt pro galerii připravuje Pavlína Morganová z Vědecko-výzkumného pracoviště Akademie výtvarných umění v Praze. Díla budou zapůjčena z velké části přímo z ateliérů umělců.

  • Dílo Krištofa Kintery zdroj: Západočeská galerie v Plzni
  • Dílo Jána Mančušky zdroj: Západočeská galerie v Plzni

Druhý mimořádný projekt zprostředkuje ohlasy evropského futurismu v českém výtvarném prostředí. „Futurismus v té nejčistší podobě, jak ho známe například od Marinettiho v Itálii, tu více méně nebyl, v Čechách mluvíme spíše o kubofuturismu nebo expresivních tendencích v českém umění. Představíme však nejvýznamnější autory české moderny, kteří se futurismu nějakým způsobem dotkli,“ upozornil Musil.

Do výstavní síně Masné krámy se tak dostanou kolekce Františka Kupky, Emila Filly, Bohumila Kubišty, Václava Špály, Josefa Čapka, Oty Gutfreunda a dalších umělců první třetiny 20. století. Podle Musila je výstava náročná nejen logisticky, ale i finančně vzhledem k vysokým pojistným částkám obrazů. Kvůli výstavě posílí galerie bezpečnostní opatření. Součástí projektu je i velký badatelský katalog. Hlavní autorkou výstavy je Alena Pomajzlová, jež se futurismem zabývala už dříve.

  • Z výstavy Dynamická moderna zdroj: Západočeská galerie
  • Z výstavy Dynamická moderna zdroj: Západočeská galerie

Oě připravované expozice, které budou uvedeny vždy po dobu tří měsíců, už upoutaly pozornost dalších institucí. O současné české umění projevila zájem Galerie výtvarného umění v Ostravě, o futurismus Moravská galerie v Brně, s níž se Západočeská galerie dohodla na spolupráci při realizaci projektu.