Romeo, Julie a lednička

Brno - Dvacet starých ledniček, šest herců a žádná herečka, takové je obsazení shakespearovské variace Romeo, Julie a já, která od 10. února rozšíří repertoár brněnského divadla Husa na provázku. Shakespeara chystá v Brně také multikulturní centrum Stadec.

Inscenace se v hrubých rysech drží Shakespearova nejslavnějšího milostného příběhu. Postavy však mluví současným jazykem, místy improvizují. „Z původního Shakespeara zazní jen několik veršů,“ prozradil dramaturg Miroslav Oščatka.

Cílem bylo vytvořit hravou a živou inscenaci, jejímž hlavním tématem je láska. „Rozhodně nemá jít o parodii nebo výsměch. Ten příběh je krásný a rozhodně bychom ho nechtěli nějak pošlapat,“ upozornil režisér, scenárista a herec Jiří Jelínek.

Použité ledničky plní na scéně různorodé úkoly. Jejich chlad podle Jelínka vytváří kontrast k živelnému herectví a žhavé lásce. „Ledničky jsme posbírali po různých sběrných dvorech. Svým způsobem jde o reakci na všechna úsporná opatření,“ podotkl Jelínek, jenž v Huse na provázku strávil několik sezon jako kmenový autor a režisér. Shakespearovská témata už zde v minulosti využil v úspěšném představení Shakespyré.

Autorskou a živě interpretovanou hudbu složil Tomáš David. Autorem scény je Kamil Bělohlávek. Účinkují Jelínek, David, dále Tomáš Sýkora, Ondřej Jiráček, Martin Donutil a Ondřej Kokorský.

Shakespearovská inscenace vzniká také v multikulturním centru Stadec. Mladí divadelníci si z rozsáhlé tvorby anglického dramatika vybrali hru Troilus a Kressida, která byla na brněnských divadelních prknech naposledy uvedena v polovině 80. let. „Satira na válku, lásku a velkou zradu“ se odehrává na pozadí trojské války. Řazena je do skupiny takzvaných Shakespearových problémových her - její zařazení mezi tragédie, historická dramata nebo komedie není zcela jednoznačné. Inscenace v režii Tomáše Kadlece slibuje současný pohled na komplikovanou látku. Premiéru naplánovalo centrum Stadec na 23. února.