Aukce moderního umění v Londýně lámou rekordy

Londýn – V Londýně pokračují pravidelné aukce moderního a impresionistického umění. V úterý večer zahájila prodej aukční síň Christie's, která mezi jinými prodávala obrazy ze sbírky herečky Elizabeth Taylorové. Celkem se za večer vydražilo za 135 milionů liber, což je podle Christie's světový rekord. Dnes zahájí dražbu druhá největší světová aukční síň, Sotheby's, jež nabídne například díla Joana Miróa, Gustava Klimta, Clauda Moneta nebo Salvadora Dalího.

Za deset milionů liber, tedy za více, než byla odhadní cena, se prodal Taylorové obraz Vincenta van Gogha Vue de l'Asile et de la Chapelle de Saint-Rémy (Pohled na psychiatrický ústav a na kapli v Saint-Rémy). Nad odhadní cenu šly i další dva obrazy z její sbírky - obrazy Camillea Pissarra a Edgara Degase.

Na 19,1 milionu liber se překvapivě vyšplhala cena za bronz Reclining Figure: Festival (Ležící postava: Slavnost) britského sochaře Henryho Moorea z další soukromé sbírky. Jednalo se nejen o nejvyšší cenu na úterní dražbě, ale i o nejvyšší vydraženou cenu za některé z Mooreových děl. Odborníci přitom předvídali, že jeho bronz se prodá „jen“ za 3,5 až 5,5 milionu liber.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Dnes odpoledne bude pokračovat aukce v Christie's, která nabídne i dalších 35 děl ze sbírky Taylorové. Večer pak zahájí dražbu druhá největší světová aukční síň, Sotheby's. Zde se pozornost zaměřuje především na obraz Joana Miróa Peinture (Malba), který má odhadní cenu sedm až deset milionů liber (208 až 298 milionů korun).

„Celkový počet děl modernistů a impresionistů, která půjdou dnes v Sotheby's do dražby, je třiapadesát. Jsou to téměř výhradně díla ze soukromých sbírek a jedná se skutečně o úctyhodné sumy,“ potvrdil spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Obě konkurenční síně Sotheby's i Christie's doufají, že po poklesu na trhu s uměním po finanční krizi v roce 2008 bude i letos pokračovat vzestupný trend patrný v posledních dvou letech.