Galerie města Plzně vystavuje papír a hlínu

Plzeň - Nadzemní prostory i podzemní sály Galerie města Plzně zvou do 5. dubna na novou výstavu s názvem Papír a hlína. Mapuje práci sedmi umělců, pro něž se používaný materiál stal zároveň inspirací a východiskem tvorby.

„Daisy Mrázková, Pavla Aubrechtová a Josef Hrubý používají papír v široké škále výrazu od klasické kresby a malby přes nejrůznější techniky a postupy koláže a asambláže až po experimenty s autorskými papíry,“ uvedl k nadzemní části výstavy ředitel galerie Václav Malina.

V sálech podzemí představují práce čtyři sochařky-keramičky. Pro Jindru Vikovou je typické užití porcelánu, v keramických plastikách hlav reflektuje setkání s lidmi, která uchovává ve své paměti. Stejně tak Šárka Radová pracuje nejčastěji s porcelánem, v tvorbě užívá částečně i kameninu a v poslední době také papírovou hmotu. V jejích keramických plastikách se objevuje figura nebo její části.

  • Pavla Aubrechtová / Bez názvu (2002; koláž a skartace na papíře, 100 x 70 cm) zdroj: Galerie města Plzně
  • Daisy Mrázková / Thin line (2010; rozmývaná kresba na papíře, 90 x 60 cm) zdroj: Galerie města Plzně

Propojení grafické a malířské tvorby s keramikou je typické pro Evu Roučku, která žije a pracuje ve francouzské Provence a v Břasích na Plzeňsku. Čtvrtá ze sochařek, Naděžda Potůčková, pracuje s hlínou nebo šamotem. „Silné pláty ze surové hmoty využívá jako 'stavební prvky', promyšlené konstrukční panely, jejichž skládáním, spojováním, ohýbáním a prořezáváním vytváří objekt, monumentálně působící dekorativní plastiku,“ doplnil k výtvarnici Jan Mergl ze Západočeského muzea.

  • Šárka Radová / Krasavice (2008; reliéf, papírová hmota a porcelán, 75 x 63 cm) zdroj: Galerie města Plzně
  • Eva Roučka / Příští krok? (porcelán a kamenina, výška 45 cm) zdroj: Galerie města Plzně