Pařížská Espace vystavuje Dalího tak, jak ho neznáme

Paříž - Pařížské muzeum Espace, které vlastní rozsáhlou sbírku děl španělského surrealistického malíře Salvadora Dalího, otevřelo novou výstavu. Ukazuje kusy, které v Evropě ještě nikdo neviděl. Sbírku vlastní Dalího přítel a dlouholetý spolupracovník Enrique Sabater. Kolekce zůstane na adrese 11 rue Poulbot na pařížském Montmartru do 10. května.

Salvador Dalí byl bezpochyby velký umělec s nezměrnou fantazií. Svět ho ale také vnímá jako samolibého exhibicionistu, který byl známý především svým výstředním chováním. A právě tuto Salvadorovu špatnou pověst egoisty se nyní snaží vylepšit nová výstava v malém muzeu Espace na pařížském Montmartru. 

Enrique Sabater, přítel Savadora Dalího a majitel sbírky

„Naše akce ukazuje, že Dalí nebyl sobec ponořený sám do sebe, jak si mnoho lidí myslí. Všechna tato díla, která mi věnoval, dokazují, že byl velmi štědrý.“

Muzeum veřejnosti představuje akvarely, kresby, fotografie a plastiky ukazující soukromý život surrealistického malíře. Mnohá vystavená díla zachycují Dalího přátelství s jejich současným majitelem Enriquem Sabaterem. S Dalím spolupracoval dvanáct let a údajně to byly nejlepší roky jeho života. I když požadavky umělce byly často nesplnitelné. 

Sabater v galerii vystavuje na sto dvacet kusů ze své soukromé sbírky, mezi nimiž jsou i dopisy s obrázky u podpisů nebo fotografie Dalího bez pověstného zakrouceného knírku, a poodkrývá, že Dalí měl i svou obyčejnou lidskou stránku.

Výstava o Salvadorovi tak, jak ho neznáme (zdroj: ČT24)
Vydáno pod