Berlín čeká Příliš mladá noc

Berlín – Málokterému filmaři se podaří, že svůj studentský snímek může představit v oficiálním programu jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů v Evropě, jakým je Berlinale. Takové štěstí měl sedmadvacetiletý slovinský absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu, jehož celovečerní debut Příliš mladá noc bude mít dnes na berlínské přehlídce premiéru. Snímek, jenž vznikl v koprodukci České televize, je jediným českým zástupcem na letošním Berlinale.

Film Příliš mladá noc, kterým dokončil Omerzu minulý rok studium na FAMU v Praze, bude uveden v rámci sekce Forum, jež se zaměřuje na vysoce originální, často provokující filmy vyvolávající diskuse. Přestože je sekce nesoutěžní, tyto filmy bývají oceněny některými nezávislými porotami festivalu. Film může získat také Cenu pro nejlepší debut, která se uděluje napříč sekcemi.

Snímek vypráví příběh dvou jedenáctiletých chlapců, kteří se neplánovaně ocitnou na novoročním večírku u trojice dospělých. V jejich přítomnosti stráví noc, která se pro ně stane první samostatnou konfrontací se světem dospělých.

„Vypráví o krutosti, o vlastnění ve vztazích, o otázce, jestli vlastně láska ve vztazích vůbec existuje, nebo jde spíš o souboj moci, v němž chceme toho druhého jen zranit nebo vlastnit,“ přiblížil režisér svou celovečerní prvotinu. Do svého posledního snímku obsadil herce pražských divadel Martina Pechláta, Jiřího Černého a Natálii Řehořovou. Dětské role ztvárnili Vojtěch Machuta a Jan Vaši.

Telefonát Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Světovou premiéru si Příliš mladá noc odbude v Berlíně dnes v deset hodin večer, následovat budou další tři projekce pro veřejnost. První festivaloví diváci měli možnost snímek vidět již na včerejší novinářské projekci. Podle redaktorky ČT Lucie Klímové snímek sklidil potlesk plného sálu. Do české distribuce bude film uveden 22. března.

Příliš mladá noc je sice jediným českým zástupcem na prestižním festivalu, za „tak trošku náš“ ale můžeme považovat i film Královská aféra, jenž se zapojí do boje o Zlatého medvěda. Na jeho vzniku se podílela česká produkční společnost a natáčel se v České republice.

Soutěžní snímek dánského režiséra Nikolaje Arcela přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin, která se odehrála na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala. Lékaře aféra dovedla až na popraviště.

Angelina Jolieová představila svůj snímek V zemi krve a medu

V nové roli režisérky se na Berlinale představila herečka Angelina Jolieová. Nejvíce vydělávající hollywoodská hvězda a od roku 2001 taky vyslankyně dobré vůle Spojených národů v Berlíně divákům bez velké pompy představila svůj režijní debut – snímek V zemi krve a medu o znásilňování žen v Bosně během války.

„Snažím se dozvědět co nejvíc o válečných konfliktech. Cestuji už asi deset let po světě na místa, kde se odehrály situace, které mě hluboce zasáhly, a jsem vděčná za to, že o nich mám možnost nahlas promluvit… Takže jsem ráda, že jsme teď tady a mluvíme o věcech, o kterých je třeba mluvit,“ podotkla Jolieová.

Právě filmové festivaly jsou pro filmy režírujících hvězd nejlepší cestou na mezinárodní trh. V Berlíně jich je letos hned několik. Zřejmě tou nejzářivější je po Angelině Jolieové její exmanžel Billy Bob Thorton. Ten na Berlinale jako režisér uvede svůj snímek Jayne Mansfield's Car. 62. ročník Mezinárodního festivalu v Berlíně nabídne do 19. února na čtyři stovky snímků z celého světa. Osmnáct z nich se utká v hlavní soutěži o Zlatého medvěda.

Vydáno pod