Vítejte v nejotrlejší tělocvičně na světě

Praha – Od 14. do 19. února v kině Aero proběhne osmý ročník kultovního Festivalu otrlého diváka. Dramaturgové tentokrát kromě 17 celovečerních snímků a jednoho krátkého filmu připravili i řadu doprovodných programů a speciálních akcí. Vše se bude točit kolem ústředního tématu letošního ročníku – aerobic a kultura těla.

„Cvičenci se mohou mimo jiné těšit na legendárního Re-Animátora (1985) Stuarta Gordona, promítaného z 35mm kopie a vůbec první izraelský košer slasher Vzteklina (2010). Pravidelné účastníky v programu jistě potěší jména jako Ed Wood, William Castle nebo Frank Henenlotter. Mým osobním favoritem je nový film Luckyho McKeeho Žena (2011), který nabízí delikátně zdrcující filmovou zkušenost,“ doporučuje jeden z dramaturgů Petr Šaroch. 

V programu festivalu se úplně poprvé objeví němý film doprovázený živou hudbou skupiny Birds Build Nests Underground. Konkrétně jde o obskurní morytát z roku 1927 Alonzo, muž bez rukou režiséra Toda Browninga, proslulého kontroverzním filmem Zrůdy. 

Další lákavá nabídka slibuje drink (do hodnoty 100 Kč) zdarma pro ty, kteří dorazí ve čtvrtek na projekce ve slušivém aerobním úboru. Pásmo tělocvičných filmů Vražedný aerobic a Gymkata doplní v předsálí projekce speciálních aerobních videí v duchu kalokagathia. 

V sobotu na diváky čeká atrakce v podobě filmu Třaslavec (The Tingler). Již na konci padesátých let vytvořil průkopník interaktivního filmu William Castle tento filmový unikát. Snímek vypráví o patologovi zabývajícím se studiem strachu, který věří, že v okamžiku děsu se v člověku aktivuje jakýsi parazit, který může být zlikvidován pouze křikem.

Hlavní roli bravurním způsobem ztvárnil Vincent Price. Stejně jako v padesátých letech bude během projekce nachystána řada překvapení pro nic netušící diváky. A stejně jako tehdy, i nyní organizátoři Festivalu otrlého diváka nechají návštěvníky kina podepsat pojistku pro případ náhlé smrti hrůzou. Naštěstí ale všichni budou také poučeni, jak se bránit případnému útoku třaslavce. „Když se z plátna ozve křik, budete křičet také.. je-li vám život milý. I ve vašem kině totiž bude řádit Třaslavec…“ varuje diváky ze záhrobí režisér William Castle. 

Festival otrlého diváka / plakát
Zdroj: ČT24/Festival otrlého diváka

Kromě výše zmíněných lákadel se diváci dále mohou těšit například na performanci v režii tvůrců letošní festivalové znělky Marka Thera a Aleše Stuchlého před sobotním filmem Hra na zajíčka, od půlnoci tento film nahradí v předsálí projekce 8mm filmů z oblasti „zdravého pohybu na zdravém těle“.