Pionýři (v) komiksu

Praha - Encyklopedie komiksů v Československu se snaží osvětlit „bílá místa“ v historii kreslených příběhů v letech 1845 až 1989. Po prvním díle věnovaném komiksům, které vycházely v časopise ABC, se autoři ve druhém zaměřili na komiksovou produkci z dob socialismu. Čtenáři tak mohou zalistovat příběhy z časopisů Pionýrské noviny, Sedmička pionýrů nebo Stezka.

Publikace obsahuje více než 80 titulů, které v daných časopisech a novinách vyšly. Příznivci komiksu si tak mohou přečíst o Modré pětce, Septimových příhodách, Třináctce ze Staré čtvrti nebo majoru Zemanovi. Autoři do přehledu zařadili také několik zahraničních příběhů, které mapovaná periodika často přejímala. Česká díla tak doplní ukázky z Asterixu, Záhady asteroidu 1431 nebo třeba sovětského hitu Jen počkej!.

Podle jednoho z dvojice autorů, Roberta Pavelky, jsou komiksy z doby socialismu propracovanější než současné, na počítačích dělané příběhy. „Tím, že se malovaly ručně, se tomu kreslíři víc věnovali. Je to opravdovější. Tyhle komiksy jsou možná naivnější, ale řekl bych, že daleko víc odráží svou dobu,“ domnívá se.

  • Ukázka z knihy zdroj: Albatros Media
  • Ukázka z knihy zdroj: Albatros Media

Encyklopedie obsahuje i svědectví více než dvou desítek pamětníků, mezi nimi i bývalých šéfredaktorů dnes již zaniklých časopisů. součástí je také trojice původních kreslených příběhů, pod něž se podepsali ilustrátoři Edita Plicková, Jiří „Oskar“ Petráček a Miroslav Schönberg „Berg“.

Svou publikací prý chtějí autoři doplnit „bílá místa“ v dosud málo zmapované historii komiksu. První díl encyklopedie vyšel na podzim roku 2010. Obsahuje přehled seriálů z časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců, které vycházely v letech 1957 až 1990. Několik seriálů z kdysi populárního „ábíčka“ patří dnes do zlatého fondu českého komiksu, na zadní straně časopisu se vystřídali tvůrci jako Jaroslav Foglar, Jiří Winter Neprakta, Teodor Rotrekl nebo Vratislav Toman. Autoři chystají i další díly, podle Pavelky mají materiálu na další tři knihy.

  • Encyklopedie komiksu v Československu 1845-1989, 1. díl zdroj: Albatros Media
  • Encyklopedie komiksu v Československu 1845-1989, 2. díl zdroj: Albatros Media

Josef Ládek, Robert Pavelka / Encyklopedie komiksů v Československu 1945-1989, 2. díl, vydalo nakladatelství XYZ, 499 Kč