Tři knižní tipy Radky Denemarkové

Kniha Nassima Nicholase Taleba analyzuje fenomén černých labutí, tedy nepředvídaných jevů a událostí se zásadním dopadem na život jedince nebo celé společnosti. K zásadním historickým událostem lze jistě počítat blokáda Leningradu za druhé světové války, dva pohledy na ni nabízí novinářka Anna Reidová. Historii, v podobě autorčiných osobních vzpomínek na 50. léta v Československu, přiblízí i kniha Hedy Margoliové-Kovályové Na vlastní kůži. Zajímavé knihy z nabídky knihkupectví vybírala překladatelka a spisovatelka Radka Denemarková.

Heda MARGOLIOVÁ-KOVÁLYOVÁ / Na vlastní kůži
(Academia, 295 Kč)

Anotace: Kniha vyšla poprvé v roce 1972 v nakladatelství manželů Škvoreckých '68 Publishers v Torontu. Heda Kovályová-Margoliová, manželka Rudolfa Margolia, popraveného v politických procesech 50. let, zachycuje své životní vzpomínky od 2. světové války až do roku 1968: útěk z koncentračního tábora, posléze život v dusné atmosféře padesátých let, krutý úděl po mužově popravě v roce 1952. Radka Denemarková o knize: Je zajímavá tím, jak některé věci zamlčuje, poopravuje, pootáčí. Já jsem si na ní uvědomila jednu věc, jak všichni chceme v tom příběhu vypadat co nejlépe, to je pochopitelné, ale nejen to - všichni chceme vypadat jako oběti.

Anna REIDOVÁ / Leningrad
(Jota, překlad Jan Krist, 440 Kč)

Anotace: Britská novinářka ve své knize popisuje celou blokádu Leningradu i to, co jí předcházelo. Během obléhání, které začalo 8. září 1941 a trvalo 872 dní, zahynuly v tehdy sovětském městě dva miliony lidí. Autorka čerpá z rozhovorů s pamětníky, deníkových zápisů účastníků bojů i sovětských archivů, jejichž otevření pomohlo lépe poznat skutečnost zakrytou po dlouhou dobu sovětskou propagandou. Radka Denemarková o knize: Reidová dokázala propojit dvojí pohled. Jeden bych nazvala historický, je trochu z nadhledu, ale i pohled jiný, z druhé strany, pohled intimní, tzn. co všechno tu hrálo roli a jakou cenu měl lidský život. V žádném případě nezpochybňuje krutosti na obou stranách a to se mi na tom líbí.

Knižní tipy Radky Denemarkové (zdroj: ČT24)

Nassim Nicholas TALEB / Černá labuť
(Paseka, překlad Jan Hořínek, 450 Kč)

Anotace: Bestseller amerického akademika a investičního poradce libanonského původu analyzuje fenomén „černých labutí“, tj. nepředvídaných jevů a událostí s významným dopadem na život jedince nebo celé společnosti, jakým byl například teroristický útok z 11. září 2001, globální nástup Internetu či propad akciových trhů z roku 1987. Radka Denemarková o knize: Ukazuje, že nemůžeme být nikdy připraveni na nečekané události, ať už se týkají osobního života, nebo celé společnosti. A že nás vždycky mnohé zaskočí. Záleží na tom, jak se k těm událostem postavíme, a to je jedině přestatat myslet v klišé, v šablonách, přestat sledovat statistiky, pravděpodobnosti, přestat se řídit jenom rozumem. Chce to určitou kreativitu a také odvahu.