Tři knižní tipy Jaroslava Rudiše

Tři knihy současné české literatury zaujaly spisovatele Jaroslava Rudiše natolik, že podle něho stojí za přečtení. Povedený debut Dory Čechové Nechěl jsem být Leninem odráží v lidských duších duši současného Ruska. Současný svět reflektuje i Jan Těsnohlídek ml. ve své druhé sbírce Rakovina. Po stopách toho hrabalovského se vydává Tomáš Mazal v průvodci Cesty s Bohumilem Hrabalem.

Jan TĚSNOHLÍDEK mladší / Rakovina
(JT's nakladatelství, 137 Kč) 

Anotace: Básník, který za svůj debut Násilí bez předsudků získal Cenu Jiřího Ortena, se ve třech desítkách textů dotýká aktuálních společenských problémů. Mimo jiné se ukazuje jako autor, který si dokáže zjednat odstup od věcí, jako ironik a provokatér. Jaroslav Rudiš o knize: Jan Těsnohlídek ml. je jedním z nejzajímavějších současných básnických hlasů. Popisuje to, co žijeme, neuniká do světů velkých metafor a velkých obrazů. Píše často sloganovité básničky, hodně ostré, ironické, možná někdy i cynické, ale bezprostředně se dotýkají současné doby, které trochu chybí ideály. Na jedné straně svět, který je beznadějný, potemnělý, zároveň ale je to i jedna z pravd, jeden z pocitů. Je cenné, že existuje básník, který popisuje i tahle témata. Nikoho jiného, jako je Jan Těsnohlídek, v Čechách neznám. 

Tomáš MAZAL / Cesty s Bohumilem Hrabalem
(Academia, 265 Kč)

Anotace: Literární průvodce zavádí čtenáře na rozličná místa Čech a Moravy spjatá s životem a dílem Bohumila Hrabala, od jehož smrti uplynulo 3. února patnáct let. Jaroslav Rudiš o knize: Bohumil Hrabal patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům a Tomáš Mazal je jeden z lidí, kteří o něm vědí skoro všechno, nejen o literatuře, ale i životě. Cesty jsou takový cestopis, můžete si je strčit do baťohu a vydat se po stopách Bohumila Hrabala. Mazal nachází místa, o kterých jste možná ani netušili, že s ním souvisejí. Skvělá knížka pro všechny, kdo mají Hrabala rádi.

Knižní tipy Jaroslava Rudiše (zdroj: ČT24)

Dora ČECHOVÁ / Nechtěl jsem být Leninem
(Labyrint, 195 Kč)

Anotace: Povídky „se širokou duší“ o smutku, humoru, samotě, lehké nostalgii i schopnosti přežít se odehrávají převážně v současném Rusku. Jaroslav Rudiš o knize: Dora Čechová je objev, nechtěl jsem věřit, když jsem četl její povídky, že jde o debut. Jsou suverénně, jistě napsané, překvapivě, zajímavě vykonstruované, jakoby šly trochu proti proudu toho, jak se v Čechách povídky píšou. Tedy dost často zachycené historky, takový hrabalovsko-haškovský model, tohle je něco jiného, jsou to mikrorománky. Odehrávají se zejména v Rusku s přesahy do Čech.

Vydáno pod