Amadeus: skvostný filmový koncert Miloše Formana

Pod režisérskou taktovkou Miloše Formana vznikl v roce 1984 jeden z nejlepších snímků historie. Strhující drama závisti, žárlivosti, intrik a lásky k hudbě bylo oceněno osmi Oscary a po svém uvedení způsobilo ve světě dokonce „mozartománii“. Naprosto výjimečný, nadčasový film Amadeus uvede Česká televize v rámci cyklu Velikáni filmu dnes ve 21:05 na programu ČT2.

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (F. Murray Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II. (Jeffrey Jones). K vídeňskému dvoru ale přijíždí i drzý, samolibý a prostořeký, ovšem bezesporu geniální Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Salieri nedokáže unést tíhu závisti vůči svému hudebnímu rivalovi. Žárlivost dohání Salieriho, patrona všech průměrných, jak sám sebe nazývá, k zuřivosti. „Wolfi“ se tak stává obětí jeho vražedných intrik.

Vrcholem zášti Salieriho vůči Mozartovi je objednávka Rekviem, které má jeden z největších komponistů všech dob psát, aniž to tuší, pro sebe samotného. Zdá se, že se tento Salieriho zlověstný čin neminul účinkem, neboť čím více se Mozart blíží k jeho dokončení, tím se jeho vlastní zdravotní stav zhoršuje…

Ukázka z filmu Amadeus (zdroj: ČT24)

Ve skvěle vystavěných dramatických scénách využil Miloš Forman brilantním způsobem roli hudby. Látku k filmu Amadeus objevil ve stejnojmenné divadelní hře Petera Shaffera, která se od svého uvedení v roce 1981 stala hitem světových scén. Zápas výjimečného jedince s představiteli politické a jiné moci se pro českého režiséra během amerického působení stalo i tématem osobním.

Část filmu byla natočena v Praze, například ve Stavovském divadle nebo v karlínské Invalidovně. V drobných epizodních rolích si zahráli i někteří čeští herci. Amadeus získal mimo řady jiných prestižních ocenění také osm Oscarů: jako nejlepší film, dále za režii, za mužský herecký výkon v hlavní roli (F. Murray Abraham), za scénář podle předlohy, výpravu, kostýmy, masky a zvuk. Neproměněná zůstala druhá nominace za hlavní mužskou roli (Tom Hulce), za kameru (Miroslav Ondříček) a za střih.

Miloš Forman vystudoval dramaturgii na FAMU, krátce pracoval v televizi a nakonec zakotvil u filmu. Postupně natočil snímky Konkurs a Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1966) a konečně film Hoří, má panenko (1967), jež se stal jeho „legální letenkou do Ameriky“. Počáteční neúspěchy za velkou louží vystřídala později filmová ocenění nejvyšší.

Za Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) posbíral hned pět Oscarů. Následující Vlasy (1979) ani Ragtime (1981) sice tak strhující úspěch neměly, ale Amadeus (1984) vrátil Formana zpátky na vrchol. Kromě dvou posledně zmíněných perel nejen Formanovy, ale i světové filmografie uvádí Česká televize při příležitosti životního jubilea režisérské legendy také další filmy Miloše Formana.

Amadeus (USA, 1984) - Režie: Miloš Forman. Hrají: F. Murray Abraham, T. Hulce, E. Berridgeová, S. Callow, R. Dotrice, Ch. Ebersoleová, J. Jones a další.

Vydáno pod