Gustave Courbet: Žena s kvítím na klobouku

Ve Sbírce francouzského umění 19. a 20. století se tentokrát zaměříme na malé, leč důležité dílo malíře Gustava Courbeta Žena s kvítím na klobouku. Obraz je ukázkou velice radikálního realismu. Pochází z roku 1857, stejně jako skandální Slečny na břehu Seiny, jež jsou umístěny v pařížském Grand Palais. Pražský obraz v Národní galerii je variantou jedné z těchto dam. Čím bylo dílo tak skandální, že se od Courbeta odvrátili i jeho největší zastánci? A co se skrývá za šmejdivým pohledem očí, koketností a erotickými signály, které žena s kvítím z obrazu vysílá? Napoví kurátorka Monika Sybolová, jež rovněž nabídne i podrobnou analýzu realismu a poodhalí další zajímavé detaily díla.

Monika Sybolová je od roku 1993 externí lektorkou Sbírky umění 19. století Národní galerie v Praze a od roku 2000 kurátorkou pro edukační činnost. Realizovala doprovodné programy k velkým výstavám NG jako Mistr Theodorik, Gotika v západních Čechách a Julius Mařák a jeho žáci. Při dalších výstavách, jako byly Václav Brožík, František Ženíšek, Emil Filla, Mikoláš Aleš, Otakar Lebeda, Piepenhagenové a Joža Uprka, vytvářela v týmu celý doprovodný program včetně interaktivních prostor a pracovních listů. Připravuje vzdělávací programy pro střední školy ve stálých expozicích NG. Specializuje se na dospělé návštěvníky a organizuje Letní týdenní krajinářské dílny pro studenty a dospělé a Jednodenní plenéry.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Žena s kvítím na klobouku (zdroj: ČT24)

Na další díl seriálu Národní galerie nikdy nezavírá se můžete těšit opět v neděli 4. března. Všechny předešlé díly naleznete zde.

Vydáno pod