Činohra ND nastudovala hru o firmě Enron

Praha - Činohra Národního divadla připravila na 16. února premiéru hry Lucy Prebbleové Enron aneb Zkrocení zlé firmy. Komedii o penězích a dluzích režíruje Michal Dočekal a hraje se na scéně Stavovského divadla. Námětem hry, jak už název napovídá, je neblahý osud stejnojmenné gigantické energetické společnosti, který v roce 2001 předznamenal současnou světovou finanční krizi. Hra zachycuje způsob, jakým se z úspěšné texaské firmy stal padlý obr s miliardovými dluhy. V roce 2009 byla hra poprvé uvedena na jevišti londýnské Royal Court Theater, posléze byla nominována na Olivierovu cenu za drama.

V roli sebevědomého podvodného finančníka Skillinga, kterého Dočekal označil za „Jana Husa tržního liberalismu“, se v české premiéře představí David Matásek. Spolu s ním budou s finanční katastrofou bojovat například Jan Dolanský, Václav Postránecký nebo Petra Špalková.

„Enron je hra o podvodné americké firmě, ale v důsledku je to hra o ztrátě důvěry. Ztratili jsme důvěru v trh, politiku a politiky, měnu, policii, soudy, ztrácíme důvěru v systém. Ztrácíme důvěru v to, co jsme,“ uvedl režisér Dočekal. Ve hře podle něho nechybí ani „jarmareční teatralita“. „Chvílemi to na jevišti vypadá, jako bychom nacvičovali na silvestra na Novu. Hra ale není jednoznačnou nebo prvoplánovou obžalobou pár vysokých manažerů, hlavní postava Jefrey Skilling, tak je to skutečně dramatická postava,“ dodal.

„Já se domnívám, že správné politické divadlo by mělo mít přesah do budoucnosti. Není to žádná laciná levicová obžaloba kapitalismu, ale je to o tom, že lidi kradou, protože mají příležitost,“ domnívá se herec David Matásek. 

„Spíš, než že by se hra snažila mapovat průběh krize jako takové, nějakou ekonomickou terminologií, tak se snaží mapovat, jak je možné, že se to stane a všecko to samozřejmě vyvěrá z lidských vztahů a lidských povah,“ doplňuje kolegu Petra Špalková.

  • Enron aneb Zkrocení zlé firmy zdroj: ČT24
  • Enron aneb Zkrocení zlé firmy zdroj: ČT24

Enron Corporation byla americká energetická společnost se sídlem v městě Houston, Texas, USA. Před vyhlášením bankrotu v lednu 2002 zaměstnávala přes 22 tisíc zaměstnanců a byla jedna z vedoucích světových společností podnikajících v oblasti dodávek elektřiny, zemního plynu a komunikací. Časopis Fortune ji šestkrát za sebou jmenoval „nejinovativnější společností Ameriky“. Ke konci roku 2001 se ale v účetnictví společnosti našla zásadní pochybení. 25. ledna 2002 společnost oznámila bankrot, zaměstnanci byli propuštěni. Enron se stal symbolem podvodného podnikání a předmětem soudních žalob ze strany desítek třetích stran. Hlavní představitelé společnosti byli v soudních procesech, které po jejím bankrotu následovaly, vesměs pravomocně odsouzeni a většina z nich dnes vykonává trest odnětí svobody. Jeden z účetních, Cliff Baxter, spáchal sebevraždu. Velká část dokumentace případu, která byla toho času v newyorské pobočce IRS, v budově č. 7 Světového obchodního centra, byla zničena 11. září 2001 v 17:20.