Leonardova díla na filmovém plátně i s komentářem

Praha - Londýnská národní galerie uspořádala výstavu Leonardo da Vinci: Malíř milánského dvora, která skončila 5. února., ale návštěvníci vybraných kin po celém světě budou mít dnes od 20 hodin jedinečnou možnost prohlédnout si výstavu i s komentářem z pohodlí sedadel. 17.–29. února pak poběží tento zajímavý projekt ze záznamu. Předpokládaná délka přenosu je cca 80 minut.

Celých pět let připravovala londýnská Národní galerie unikátní výstavu, která kromě uměleckých lákadel vyniká mimořádnou architektonickou koncepcí, jež ukazuje díla v překvapivých souvislostech. „Výstava ve skvělém výběru ukazuje víc než 90 exponátů. Na prvním místě představuje devět Leonardových obrazů, což je přibližně polovina jeho zachovaného malířského díla,“ popisuje mimořádný obsah výstavy kurátor Sbírky starého umění Národní galerie v Praze a znalec mistra Leonarda da Vinci Petr Přibyl. 

„Většina v Londýně shromážděných obrazů je společně vystavena poprvé – to se týká nejen pařížské a londýnské verze slavné Madony ve skalách, ale například i skvělých portrétů Cecilie Gallerani (Dámy s hranostajem) a Neznámé dámy zvané Belle Feronnière. A zcela poprvé je tu mezi Leonardovými malbami vystaven obraz Kristus jako Spasitel ze soukromé sbírky v USA,“ upřesňuje Petr Přibyl. Kromě díla malířského jsou k vidění studie a přípravné kresby – například k postavám apoštolů z Poslední večeře a také excelentní práce Leonardových milánských žáků. 

Satelitní přenos již skončené výstavy v HD kvalitě uvidí diváci v USA, Evropě, Kanadě, Argentině, Austrálii, Kolumbii, Japonsku, Mexiku a Novém Zélandu. Průvodci přímého přenosu budou mezinárodně uznávaný historik umění Tim Marlow a kulturní publicistka Mariella Frostrup.

„Přenos bude mít podobu virtuální prohlídky, které jsou dnes velmi populární na internetu. Takovéto výjimečné projekty jsou jistě jedna z možných budoucností kinosálů. Myslím si, že je to velice dobře, ža tahle distribuční nabídka existuje, protože divákům přináší nové umělecké zkušenosti a zážitky, které by jindy neměli možnost vidět,“ zhodnotila akci dramaturgyně Kina Metropol v Olomouci Irena Chmelová.

„Filmová interpretace slibuje, že pohledem kurátorů, restaurátorů, znalců a obdivovatelů Leonardova díla budeme uvedeni nejen na výstavu, ale i do míst a souvislostí, s nimiž se jako její standardní návštěvníci nesetkáme. Film navíc uchová jedinečnou atmosféru ojedinělé výstavy, protože ta nemůže být s ohledem na cenné exponáty reprízována,“ dodal Přibyl.

Participující kina:

Hradec Králové, Centrál

Chomutov, Svět Náchod,

Vesmír Olomouc,

Metropol Ostrava,

Dům kultury Praha,

Aero Praha,

Bio Oko Zlín,

Golden Apple