Steigerwald se na vyrovnání s minulostí dívá tragikomicky

Praha - Inspirací pro hru ze současnosti, kterou dnes v premiéře uvádí Nová scéna Národního divadla, byl trochu pozapomenutý příběh politické vězeňkyně z 50. let. Hru Karla Steigerwalda Má vzdálená vlast nastudoval Ivan Rajmont.

Steigerwald svou hru označuje za tragikomedii ze špatné doby. Předlohou se staly zápisky Dagmar Šimkové, která strávila patnáct let v komunistickém vězení. V roce 1968 emigrovala do Austrálie. Kniha Byly jsme tam taky vyšla poprvé v roce 1980 v nakladatelství '68 Publishers.

Šimková své zážitky popsala velmi sugestivně, námětem hry ale není podle Steigerwalda tehdejší krutost režimu, ale dnešní neschopnost se k této minulosti postavit. „Když jsem četl její vzpomínky, napadlo mě, že to je skvělý materiál pro to, abych se zabýval tím, co se dnes stane, když taková osoba usiluje o nějakou satisfakci,“ uvedl ke vzniku hry.

Hlavní role bývalé politické vězeňkyně neúspěšně usilující o svou rehabilitaci se ujala Eva Salzmannová. Roky ve vězení přežila v zápase s jasným nepřítelem, dnešní nepřítel je ale neohraničený a nejasný. Hra toto vše reflektuje tragikomicky, s ironií se dívá na marnost českého vyrovnání s minulostí, na marnost a nemožnost tlusté čáry za ní, na ubohost české podoby rozloučení s komunismem.

  • Má vzdálená vlast autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3302/330152.jpg
  • Má vzdálená vlast autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3302/330155.jpg
  • Má vzdálená vlast autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3302/330156.jpg
  • Má vzdálená vlast autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3302/330153.jpg

„Hra má tři roviny - komunistický koncentrák v 50. letech, naše všední dny zapomínání, mlčení a zastírání a australský život emigrantky, které komunisté zničili bezdůvodně život. Složit z těchto tří rovin osud velké a originální ženy, která se komunismem nikdy neinfikovala, je pro mě velmi obtížné,“ přiznala Salzmannová. Podle ní je hra nejen ostrá, ale i hodně vtipná. „Lidé by se měli smát a zároveň mít na zádech ledový pot,“ dodala.

Kromě ní se v inscenaci objeví Zdeněk Maryška, Jiří Štrébl, Ondřej Pavelka nebo Filip Rajmont. Po premiéře bude ve foyeru Nové scény zahájena výstava s názvem Dagmar Šimková - Rackové s křikem poletují kolem mne. Nakladatelství Činohry ND navíc vydává Steigerwaldův titul také knižně.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)