Památku Václava Havla uctí loutková adaptace jeho hry

Olomouc – Divadlo hudby v Olomouci tento týden vzpomíná na zesnulého prezidenta a dramatika Václava Havla. V pásmu s názvem Malá havlovská reminiscence uvedla scéna několik jeho her. Jednou z nich je velmi netradiční zpracování inscenace Horský hotel, kterou připravilo loutkové divadlo.

Hru z roku 1976 nastudovali inscenátoři na podzim roku 2011 a v listopadu ji uvedli premiérově v prozatímním sídle Knihovny Václava Havla v Praze. Druhá repríza se konala v den pohřbu prezidenta v pražské Lucerně. „Nakonec se nám povedlo domluvit ještě jedno uvedení, speciálně pro olomoucké publikum,“ doplnil dramaturg divadla Alexandr Jeništa.

Poprat se s takovou látkou brali herci z loutkového divadla Buchty a loutky jako výzvu. „My většinou pro dospělé nikdy nehrajeme podle daného textu. Tady jsme mohli použít všechny postavy, v textu jsme vůbec neškrtali,“ říká režisér představení Vít Brukner. Druhou vzpomínkou na zesnulého prezidenta bude projekce jeho filmového debutu Odcházení.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Divadlo hudby chtělo uspořádat tzv. havlovský týden už loni, do toho ovšem zasáhla zpráva o úmrtí exprezidenta a dramatika. Václav Havel zemřel loni 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval.