Berlinale zasáhne Královská aféra

Berlín – Letošní skromná česká účast na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně jde do finále. Premiéru má dnes v hlavní soutěžní sekci snímek Královská aféra. Film vznikl v dánsko-české koprodukci a natáčel se převážně v Česku. Druhým želízkem je pak snímek Příliš mladá noc v sekci Forum, na jehož vzniku se podílela i Česká televize.

V hlavní roli filmu dánského režiséra Nikolaje Arcela se objeví Mads Mikkelsen, známý z bondovky Casino Royale. Snímek zařazený v soutěžní sekci přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin, jež se odehrála na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala. Lékaře aféra dovedla až na popraviště.

„V Dánsku je to velmi populární příběh, myslím, že i v Německu ho leckdo zná. Je to vlastně taková neznámá revoluce, která se odehrála mezi třemi lidmi. Takový trojúhelník o lásce a nenávisti,“ vysvětluje režisér.

Dánskou produkci do Česka přivedly filmové pobídky, atraktivní lokace, skvělá pověst českých štábů, ale i pracovní doba, která v Dánsku nesmí překročit osm hodin. V Čechách se natáčelo například v Kroměříži, Ploskovicích, Českém Krumlově, na zámku Kačina, v Doksanech a Ledči nad Sázavou. V Praze si štáb pronajal například Colloredo-Mansfeldský palác.

Druhým, tentokrát ryze českým zástupcem na letošním Berlinale je snímek Příliš mladá noc. Příběh dvou jedenáctiletých kluků, kteří se neplánovaně ocitnou na novoročním večírku a poprvé se setkají se světem dospělých, je absolventským snímkem původem slovinského režiséra Olma Omerzu. S podporou České televize se probojoval do sekce Forum pro mladé a nekonformní tvůrce.

Režisér Omerzu byl už několikrát oceněn za své předešlé školní filmy, zejména za středometrážní Druhé dějství. O tom, jestli uspěje i na Berlinale, rozhodne porota už v sobotu. 62. ročník Berlinale nabídne do 19. února na čtyři stovky filmů.