Modrý tygr zaburácel poprvé v kinech

Praha – Dobrodružný i humorný film pro děti i dospělé Petra Oukropce Modrý tygr měl ve vybraných českých kinech slavnostní premiéru. Oukropcův režijní debut koprodukovaný Českou televizí navazuje svými animovanými pasážemi na úspěšnou tradici dětských filmů osmdesátých let, mezi které patřily třeba Páni kluci, Nefňukej, veverko! nebo Lucie, postrach ulice.

„Je to výplod hlavy a srdce a citu té malé holky… toho, co nám tak strašně moc chybí,“ řekl po premiéře herec Jan Hartl. Příběh vtahuje do světa snů a fantazie, který dospělí ztrácí, děti si ho ale vzít nenechají. „Příběh je o tom, jakým způsobem jsme schopni se vyrovnat s tím, že ztrácíme místo, kde žijeme,“ shrnul svůj film sám Oukropec.

Devítiletá Johanka a stejně starý Matyáš se ve filmu vydávají na dobrodružnou cestu za záchranou magického království staré botanické zahrady uprostřed města. Jejich nepřítelem se stane starosta, který chce zahradu zbourat. Právě v té chvíli dětem přijde na pomoc kouzelný modrý tygr. Ještě než ke konci příběhu zase zmizí, dodá malé culíkaté Johance odvahu žít si svůj sen.

  • Modrý tygr zdroj: Negativ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3220/321969.jpg
  • Modrý tygr zdroj: Negativ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3220/321967.jpg
  • Modrý tygr zdroj: Negativ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3220/321980.jpg
  • Modrý tygr zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3239/323889.jpg

Do hlavních dětských rolí obsadil režisér Lindu Votrubovou a Jakuba Wunsche, ve filmu se objeví vedle již zmíněného Jana Hartla Bára Hrzánová, téměř osmdesátiletá Libuše Havelková, starostu Rýpa si zahrál německý herec Daniel Drewes.

Malé i nejmenší diváky na pražské premiéře příběh modrého tygra nadchl. Stejnojmenná kniha Terezy a Juraje Horváthových, která je předlohou snímku, patřila k relativně úspěšným dílům nejen v České republice, ale i třeba v Japonsku nebo Polsku. O filmovou podobu příběhu už projevili zájem i v zahraničí.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)