Mene Tekel zaostří na totalitní režimy současného světa

Praha – Dokumentární filmy, výstavy, koncerty i diskuse nabídne návštěvníkům mezinárodní kulturní festival proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel, který dnes začíná v Praze. Část přehlídky bude letos věnovaná Rumunsku, Rakousku nebo Číně, hostem bude například čínská disidentka Lu Š-pching. V rámci festivalu, jehož hlavním mediálním partnerem je Česká televize, bude v metropoli poprvé k vidění cyklus fotografií Jiřího Doležela Stopy paměti.

Týdenní festival Mene Tekel nabídne mezigenerační výstavní projekt v galerii Karolina či tematické filmy v kině Ponrepo a koncerty Rockem proti totalitě ve Vagonu, kde vystoupí například Garáž, Jasná páka a Visací zámek. Zájemci se mohou těšit také na debaty, třeba s ženou, která měla kvůli komunistické zvůli pohnutý osud. Do Prahy přijela též čínská disidentka Lu Š-pching či investigativní rakouská autorka Anita Lackendbergerová s dokumentem o životě v gulagu.

Čínská disidentka Lu Š-pching podá osobní svědectví

„Deset let jsem se věnovala v Číně technice Falun Gong, od roku 1999 začala čínská vláda s pronásledováním příznivců. Odmítla jsem se zříct své víry, a proto jsem musela opustit svou práci, přišla jsem o místo, byla jsem čtyřikrát zatčena a držena v pracovním táboře po dobu dvou let. Byla jsem také mnohokrát fyzicky mučena, například elektrickým proudem,“ líčí své hrůzné zážitky, jež se v Číně týkají milionů lidí, Lu Š-pching. Besedy s čínskou disidentkou se mohou zájemci zúčastnit ve čtvrtek od 18:00 v Městské knihovně.

Projekt proti totalitě vznikl podle jeho tvůrců jako reakce na nezájem společnosti o osud politických vězňů padesátých let, ale i na absenci výuky o tomto období ve školském systému. Mene Tekel jsou první dvě slova údajného tajemného biblického varování. „Festival se každoročně věnuje zahraničí. Zatím jsme zmapovali nejbližší okolní státy bývalé postkomunistické zóny a teď se chceme věnovat i současnému porušování lidských práv ve světě,“ vysvětluje organizátor festivalu Jan Řeřicha.

V rámci festivalu, jenž se vyprofiloval jako jeden z padesáti nejúspěšnějších kulturních projektů v rámci hlavního města Prahy, měli účastníci možnost setkat se během uplynulých ročníků s mnoha významnými osobnostmi z domova i ze zahraničí. Ve zkratce lze připomenout investigativní lotyšskou režisérku Dzintru Geku, albánského vězně svědomí Tomora Aliku, zakladatele Muzea studené války v USA Garyho Powerse nebo chorvatského básníka a politického vězně Andriju Vučemila.

Programově se záběr kulturně-vzdělávacího projektu Mene Tekel rozšiřuje směrem k totalitním režimům současného světa. V pořadí již šestý ročník mezinárodního festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa se uskuteční ve dnech 20. až 26. února 2012.

Vydáno pod