Do Tauromaquie přibyli další Picassovi býci

Praha – Vůbec poprvé je v České republice k vidění devatenáct Picassových děl ze sbírky muzea Casa Natal Picasso v Malaze. Litografie, linoryty a zdobenou keramiku, včetně přípravné kresby ke slavnému obrazu Guernica, zapůjčila španělská instituce na výstavu Tauromaquia: Tváří v tvář býku, která je do 9. dubna k vidění v pražském Obecním domě.

Zapůjčená díla Pabla Picassa jsou španělskou národní kulturní památkou. Jedná se o devatenáct litografií, linorytů a sedm kusů zdobené keramiky. Nechybí dvě býčí hlavy v kontrastním provedení, kterých na celém světě existuje je několik exemplářů a které Picasso prý doslova miloval. Do Prahy dorazila také malba připomínající Picassův vztah s francouzskou umělkyní a spisovatelkou Françoise Gilotovou.

Pro výstavu se podařilo získat i výjimečné Picassovo dílo, přípravný karton k tapiseriím kresby Guernica. Impulsem k namalování obrazu bylo pro výtvarníka bombardování stejnojmenného baskického města během španělské občanské války. Hodnota obrazu je nevyčíslitelná a dosud nebyl zapůjčen mimo Francii. Návštěvníci Obecního domu si mohou prohlédnout alespoň přípravnou kresbu stejných rozměrů (7 x 3,3 metru) jako tapiserie.

Výstava Tauromaquia: Tváří v tvář býku představuje od prosince nejen Picassa, ale i Francisca Goyu, Salvadora Dalího, Emila Fillu a Karla Čapka, které spojuje silné téma býčích zápasů. Celkem organizátoři shromáždili téměř dvě stě exponátů, řada z vystavených děl je k vidění jen vzácně.

Dílo Pabla Picassa
Zdroj: ČT24/Galerie Vernon