Pavel Reisenauer se „pro sebe“ o politiku nezajímá

Praha – Výtvarník a ilustrátor Pavel Reisenauer, známý svými politickými karikaturami pro časopis Respekt, odkrývá na výstavě v pražských Holešovicích svou druhou tvář – výtvarníka, pro kterého je politika málo zajímavá.

Přes třicet velkých barevných kreseb pochází ze série s pracovním názvem Pro sebe. Podle autorů výstavy obsahuje témata „skrytých pasáží jen zdánlivě slavných dějin a motivy zšeřelých zákoutí světského ducha“. Reisenauer kreslí svůj pohled na okolní svět, reálné prostředí a aktuální problémy, pracuje ale s fantazií a nadsázkou a výjevy z městského prostředí posouvá tam, kam potřebuje.

„Politika mě vlastně vůbec nezajímá, zajímá mě kreslení,“ tvrdí Reisenauer, který už jednadvacátým rokem glosuje politické dění na obálce týdeníku Respekt. Jeho kresby mu vynesly mimo jiné uznání i od příznivců drsnější školy politické karikatury.

„Mám problém s českou školou. V Čechách vládne mýtus laskavého humoru, který vybudoval Werich, to mi je trošku odporné, protože humor nemá být podle mě laskavý,“ domnívá se například známý slovenský karikaturista Martin „Shooty“ Šútovec, který deset let každodenně komentuje dění v deníku SME. „Jiránek a Reisenauer, to jsou pro mě dva póly české tvorby, která je zajímavá,“ upozornil ale.

Reisenauer sobě (zdroj: ČT24)

Reisenauerovu nepolitickou tvorbu si mohou zájemci prohlédnout do 17. března v prostorách Prager Kabarettu v budově bývalých Elektrických podniků v Praze-Holešovicích.