Festival Malá inventura slibuje velký zážitek

Praha - Galavečerem a udílením cen Česká divadelní DNA začne dnes v pražské La Fabrice 10. ročník festivalu nového divadla Malá inventura. Do 29. února nabídne třiadvacet nejlepších inscenací loňského roku z produkce domácích i zahraničních scén. Pořadatelem přehlídky je občanské sdružení Nová síť.

Festival nového divadla Malá inventura je reprezentativním a jedním z největších festivalů svého druhu v České republice. Vzniká ve spolupráci se sedmi nejdůležitějšími pražskými scénami živého umění (Alfred ve dvoře, Art Prometheus (klub Blink), Divadlo Ponec, Meetfactory, Nová scéna Národního divadla, Studio Alta a Experimentální prostor Roxy/NoD), které se programově a dlouhodobě věnují podpoře a prezentaci nezávislé kultury.

Zájemci uvidí reprezentativní výběr nejzajímavějšího novátorského živého umění za uplynulý rok. Festival je vizitkou českého inovativního divadelního potenciálu, uváděná představení často nemají jazykovou bariéru.

  • Alfred ve dvoře / Mrahy zdroj: Malá inventura 2012
  • Décalages zdroj: Malá inventura 2012

Nové divadlo představuje v současnosti stovky samostatných, především autorských projektů, které se spolupodílejí na vzniku nových estetických tendencí. Vynořují se odtud nové talenty a výrazné umělecké osobnosti. Jde o oblast chráněné kreativity, která je zdrojem životaschopnosti a zdravé sebereflexe celého oboru. Jde o testovací prostor, který slouží k základnímu výzkumu nového divadla.

V pilotním ročníku budou ceny Česká divadelní DNA uděleny bez speciálních kategorií, a to na základě nominací partnerských organizací Nové sítě výrazným osobnostem, které svým vlastním způsobem přispěly k rozvoji nového divadla.

Malá divadelní inventura (zdroj: ČT24)