Ostravské Divadlo loutek provádí Sofiiným světem

Ostrava - Divadlo loutek Ostrava uvede českou premiéru hry na motivy knihy norského spisovatele Josteina Gaardera Sofiin svět. Známý román o dějinách filozofie v divadelní úpravě si mohou návštěvníci poprvé „přečíst“ dnes večer.

„Jde o druhé dílo na motivy díla Josteina Gaardera, které v Ostravě uvádíme v české premiéře. První byla Dívka s pomeranči, jejíž inscenace sklidila několik cen na mezinárodních festivalech a na loňském ročníku festivalu loutkových a alternativních forem Spectaculo Interesse jí osobně vyjádřil uznání i sám autor,“ připomněla dramaturgyně divadla Jana Pithartová.

Novinku v repertoáru pro ostravské divadlo připravil mladý pražský tým, dramaturg Matěj Samec a režisérka Lucie Málková. „Postavili jsme je před nelehký úkol,“ připustila Pithartová. Činoherní divadlo se v inscenaci propojuje se hrou s objekty a nadloutkami, což jsou herci s maskami na hlavách.  

Příběh hlavní hrdinky, který je určen pro diváky od 14 let, zůstal. „Dospívající dívka je v něm seznamována s dějinami filozofie, což ji má přimět ke zvídavosti a zájmu o vzdělání,“ uvedla dramatugyně k románu, respektive ke hře.

Divadlo plánuje i školní představení, první 29. února. „Mě samotnou tato kniha zastihla v období puberty, tedy v zásadním a klíčovém okamžiku života, v době hledání odpovědi na otázku, kdo jsem a co tady dělám,“ poznamenala režisérka Lucie Málková. 

  • Sofiin svět autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331770.jpg
  • Sofiin svět / Ondřej Beseda, Jiří Krupica, Lenka Macharáčková a Ivo Marták autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331772.jpg
  • Sofiin svět / Veronika Macková autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331768.jpg
  • Sofiin svět / Lenka Macharáčková a Jiří Krupica autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331766.jpg

Premiéra 24. února je ale určena především pro dospělé diváky. Představení se bude hrát na alternativní scéně. V příběhu o nekonečné cestě lidského poznání se představí Lenka Macharáčková, Lenka Pavlíčková, Jana Zajacová, Veronika Macková, Ivo Marták, Ondřej Beseda a Jiří Krupica.