Čeští spisovatelé na literatour

Praha - Po Německu, Rakousku a Švýcarsku povede trasa literárního turné, na které se vydává několik českých spisovatelů. Šňůra autorských čtení s názvem LITERAToUR.CZ odstartuje ve středu 22. února v Praze. Vyvrcholením cesty bude prezentace české literatury na lipském knižním veletrhu 16. března.

Zahájení turné se zúčastní například autorka bestseleru Hrdý Budžes Irena Dousková, nositelky ceny Magnesia Litera Petra Hůlová a Petra Soukupová nebo esejista a literární kritik Jaromír Typlt. Literární debatu deseti spisovatelů budou moderovat básník a fotograf Igor Malijevský a spisovatel Jaroslav Rudiš.

Na počátku března se v Mnichově, Salcburku a Basileji představí literární dvojice Radka Denemarková a Petr Borkovec. Do Kolína, Curychu a dalších míst zamíří Rudiš s Hůlovou. V Hamburku a Berlíně uvedou svá díla Tomáš Zmeškal a hispanistka Markéta Pilátová. K LITERAToUR.CZ se přidají i Bára Gregorová, Jiří Hájíček, Marek Šindelka a Jana Šrámková.

  • Radka Denemarková zdroj: Větrné mlýny
  • Jaroslav Rudiš zdroj: Větrné mlýny

Součástí pražského večera bude i křest speciálního vydání časopisu Die Horen, které představí současnou českou literární a výtvarnou tvorbu v překladu renomovaných německých bohemistů a překladatelů.

Dalšími zastávkami LITERAToUR budou například Mnichov, Stuttgart, Dortmund, Salzburg nebo Curych, v průběhu čtyř dnů absolvují tři spisovatelské dvojice dohromady dvanáct čtení.

„Jedná se o vůbec první takto koncentrovanou prezentaci české literatury v německojazyčném prostoru. Autorské dvojice v rámci čtení představí různorodé žánry i témata. Bezprostřední kontakt se spisovateli často u čtenářů vzbudí zájem a chuť si jejich knížky přečíst a dozvědět se něco víc,“ uvedla šéfka Českých center v Mnichově Zuzana Jürgensová. Česká centra akci spolupořádají.

Vydáno pod