Splastick sonátu rozehraje Cirk La Putyka

Praha - Nová scéna Národního divadla v Praze bude dnes večer místem premiéry projektu občanského sdružení Cirk La Putyka. Má název Slapstick Sonata a spojuje Mozartovy sonáty s komedií éry němého filmu. Vizuální poezie se v něm potkává s absurdní fyzickou komedií a současným cirkusovým projevem.

Režisérem představení je Maksim Komaro, jedna z nejdůležitějších osobností umění takzvaného nového cirkusu nejen ve Finsku, ale i v Evropě. Je režisérem a uměleckým ředitelem první finské novodobé cirkusové společnosti Circo Aereo, předsedou představenstva společnosti Cirko Center a Finského cirkusového informačního centra.

Recept, jak dosáhnout aplausu vestoje, který si představení vysloužilo již během veřejné generálky, pochází již z éry groteskních komedií němého filmu. „Myslím, že úplně stačí, když nakopnete policajtovi zadek nebo někoho praštíte kusem dřeva. Je to vtipné a vždycky to funguje,“ říká Komaro.

Dnešní mezinárodní premiéra bude součástí v úterý zahájeného festivalu Malá inventura. Zkoušela se od ledna většinou ve zkušebně Švandova divadla, část příprav se odehrála v nově otevřeném Cirko Center v Helsinkách. Šest členů souboru Cirk La Putyka, kteří budou na scéně, se při zkoušení setkalo s profesionály v žánru nový cirkus, jako jsou Janne Rosenová, Petri Tuominen a Ilona Jänttiová.

Mezinárodní projekt Cirku La Putyka se po dvou uvedeních na Nové scéně přestěhuje do holešovické La Fabriky, kde se odehraje většina repríz. Slapstick Sonata bude mít i finskou premiéru, a to 22. května v Národním divadle v Helsinkách. I tam se dostanou ke slovu vzdušná akrobacie, pády, klaunské skopičiny, tanec, živá hudba a teatrální prvky, odkazující na žánry od klasické opery po grotesku.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)