Jak svět dostal barvy

Tábor - Reprodukce vůbec prvních barevných fotografií, pořízených už na začátku 20. století, jsou k vidění v Husitském muzeu v Táboře. Výstava nazvaná Jak svět dostal barvy prezentuje fotografie z kolekce amerického sběratele Marka Jacobse. Poprvé v České republice mohou návštěvníci muzea zhlédnout šedesát kvalitních reprodukcí jedné z nejvýznamnějších sbírek rané barevné fotografie na světě.

Mark Jacobs je sběratelem autochromů a dalších materiálů vážících se ke vzniku a vývoji barevné fotografie. Jeho sbírka obsahuje díla bratrů Augusta a Louise Lumierů, Leona Gimpela, Marcela Meyse, vedoucí osobnosti fotosecese Alfreda Stieglitze a dalších fotografů. Fotografie z jeho sbírky byly zřídka vystavovány mimo USA a vždy šlo jen o několik snímků.

„Autochrom je technicky jednoduchý a má spoustu specifik.  Má ohromné množství detailů ve stínech, což dnešní digitální kamery ani barevné filmy nemají,“ vysvětluje kurátor výstavy Jan Hubička. Hloubka a bohatost sbírky Marka Jacobse nabízí návštěvníkům Husitského muzea v Táboře výjimečné snímky od nejvýznamnějších fotografů a široký záběr témat od rodinných portrétů přes zátiší až po zákopy první světové války.

  • Fotografie z kolekce Marka Jacobse zdroj: ČT24
  • Autochromy z kolekce Marka Jacobse zdroj: Husitské muzeum v Táboře

Jacobs sbírá autochromy už téměř čtyřicet let, má jich přes dva a půl tisíce a u každého zná i jeho příběh. „Nejzajímavější je obvykle také jejich autor. Například Helen Messenger Murdoch byla vůbec první ženou, která dělala barevné fotografie. Když jí bylo už skoro sedmdesát, začala létat,“ líčí.

Bratři Lumierové pak v roce 1914 vyráběli šest tisíc autochromových desek denně. Kvůli válce a nedostatku surovin ale museli výrobu ukončit. Když ji obnovili, autochrom už neměl takový úspěch. Desky byly křehké, těžké a kdo neměl diaskop nebo promítačku, mohl se na ně podívat jen proti oknu. Kdyby ale nebylo autochromu, nebyl by ani barevný film a televize. Výstavu Jak svět dostal barvy: Rané barevné fotografie ze sbírky Marka Jacobse lze v Husitském muzeu v Táboře zhlédnout do 6. května.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)