Charles Manson tančí mezi paradoxy

Praha - Charles Manson, kontroverzní, zavrhovaná, ale také stále obdivovaná postava jednoho z nejznámějších zločinců, se stal hlavním „hrdinou“ společného projektu tanečních souborů DOT504 a Teatr Novogo Fronta.

Charles Manson strávil většinu života ve vězení, nejčastěji za krádeže aut, podvody a padělání kreditních karet. Na sklonku 60. let byl hlavou skupiny Rodina, která měla na svědomí několik brutálních vražd. Jejich obětí byla i těhotná Sharon Tateová, manželka režiséra Romana Polanského. Manson byl odsouzen k trestu smrti, který mu byl změněn na doživotí, ačkoliv mu nebylo prokázáno, že by vraždu osobně spáchal. V letošním roce může požádat o propuštění.

„Téma Charlese Mansona jsme našli společně. Pro nás je to příběh, který všichni znají, každý se k němu nějak staví,“ řekl k představení jeho režisér Aleš Janák. „V lidech jeho činy, s nimiž bývá spojován, ale které mu paradoxně dosud nebyly dokázány, vyvolávají odpor, ale na druhou stranu se jeho osobnost stala i inspirací pro mnoho celebrit a popkulturních idolů. Charles Manson je pro nás i osobou mediální a silně medializovanou, která už několik desítek let tančí před televizními kamerami,“ dodal.

Námětem představení je podle něj právě paradoxní fakt, že Manson je spojován s hroznými zločiny, za které ale nebyl odsouzen, protože mu nikdy nebyla prokázána přímá vina. „Ptáme se, zda tento člověk může za své činy cítit vinu a jak s těmito lidmi nakládá i právní systém, který je není schopen potrestat. Ačkoli je naše představení nabito paradoxy, sympatie k Charlesovi Mansonovi necítíme,“ upozornil režisér.

Dvě divadelní skupiny se spojily v projektu Manson. Premiéru uvedly taneční soubor DOT504 a Teatr Novogo Fronta dnes večer v klubu NoD. Na reprízy mohou zájemci zajít 23. a 24. února v rámci festivalu Malá inventura.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)