Láska, vášeň a Berlioz pohltí balet Severočeského divadla

Ústí nad Labem - Severočeské divadlo opery a baletu nabídne podle slov šéfa baletu Vladimíra Nečase divákům představení, které ještě žádné divadlo nehrálo. Pod projektem Láska a vášeň je uveden jako autor libreta, choreograf a ražisér. Inspirací pro představení, do něhož zapojil celý soubor baletu, mu byly život a hudba Hectora Berlioze.

Pro představení vybral dvě sklady Hectora Berlioze, francouzského skladatele z 19. století: Římský karneval a Fantastická symfonie. „Obě skladby jsou nabité zážitky a osudy samotného skladatele. Berlioz byl při jejich kompozici silně inspirován svým životem, k Fantastické symfonii přiřadil podtitul Epizoda ze života umělcova. Náš baletní příběh líčí jeho složitou uměleckou povahu a dramatické peripetie Berliozova vášnivého vztahu k herečce Harriet Smithsonové,“ vysvětlil Nečas.

Dirigování živého orchestru při představení se ujal ředitel divadla Miloš Formáček. „Když jsem divadlo přebíral, neměl jsem pomyšlení na to dirigovat zdejší ansámbl,“ řekl Formáček s tím, že výzvu dirigovat dostal od šéfa baletu. „Řekl mi, abych ukázal, že jsem taky umělec,“ dodal.

Láska a vášeň
Zdroj: ČT24/Severočeské divadlo opery a baletu

Představení Láska a vášeň se účastní kompletní taneční soubor, orchestr muselo divadlo kvůli náročnosti Berliozovy hudby doplnit o několik hudebníků z teplické filharmonie. V hlavní mužské roli alternují Vladimír Gončarov a Roberts Skujenieks, litevský tanečník, pro kterého je Berlioz v Ústí prvním sólovým vystoupením. Podobně jako pro Elišku Černohlávkovou, která se s Margitou Pleškovou střídá v roli Berliozovy múzy. Skladatelovu osudovou lásku Harriet alternují Vladimíra Podhorná a Michaela Procházková.

Premiéru ojedinělého představení chystá Severočeské divadlo na 24. února. Příprava byla podle Nečasových slov oblivněna nejistou budoucností ústecké scény. Zastupitelé Ústeckého kraje nakonec před několika dny rozhodli, že divadlo bude spravovat a vlastnit společně s městem.

Láska a vášeň / Roberts Skujenieks a Eliška Černohlávková
Zdroj: ČT24/Severočeské divadlo opery a baletu