Bělohlávka v čele orchestru BBC nahradí Fin Oramo

Londýn- Jiřího Bělohlávka nahradí ve funkci šéfdirigenta Symfonického orchestru BBC Fin Sakari Oramo. Oznámila to dnes BBC, která také vyzdvihla „mimořádně úspěšné“ působení českého dirigenta v čele orchestru. Šestačtyřicetiletý Oramo nastoupí jako šéfdirigent příští rok při letním festivalu BBC Proms.

Sakari Oramo je šéfdirigentem Symfonického orchestru Finského rozhlasu. Má také zkušenosti s britskou hudební scénou, když byl v letech 1998 až 2008 hudebním ředitelem Symfonického orchestru města Birminghamu. „Jmenování Sakariho Orama následuje po mimořádně úspěšném působení Jiřího Bělohlávka na postu šéfdirigenta, který od sezony 2012/2013 bude čestným dirigentem orchestru,“ uvedlo prohlášení BBC.

„Jsem přesvědčen, že nás očekávají vzrušující časy, když stavíme na velkém odkazu Jiřího Bělohlávka, a těšíme se na široký záběr Sakariho hudebních zájmů,“ uvedl generální manažer Symfonického orchestru BBC Paul Hughes.

Jiří Bělohlávek
Zdroj: MHF Pražské jaro/Ivan Malý

Bělohlávek, kterému letos končí smlouva v Londýně, bude od září šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie. Původně měl s orchestrem BBC tříletý kontrakt, který byl o tři roky prodloužen. Jeho působení na postu šéfdirigenta orchestru BBC skončí posledním koncertem na BBC Proms v září.