Nevidomý klavírista si splní svůj sen

Ostrava - Trému i velké očekávání prožívá nevidomý ostravský muzikant Adam Blažek, jenž si dnes splní sen a poprvé si zahraje s profesionálním orchestrem. Jako sólista vystoupí na koncertu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na programu jeho první velké premiéry jsou klasika i jazz.

„Vystoupit s Janáčkovou filharmonii je pro mě obrovská pocta. Vůbec jsem nečekal, že by vybrali zrovna mě,“ říká. Aby si mohl s profesionály zahrát, musel projít konkurzem. „Nevěřil jsem tomu, že uspěji,“ řekl skromně mladík, který je nevidomý od narození.

Ke hře na klavír podle něj člověk nepotřebujete zrak, všechno je o svalové paměti. „Máme s panem dirigentem domluvené takové různé pohyby, gesta hlavou, a kdybych to gesto zapomněl dát, tak by se mohlo stát, že bychom se s orchestrem nesešli,“ vysvětluje.

Adam nyní cvičí jazzové skladby Glenna Millera a George Gershwina, běžně hraje staré mistry. Doma ale nejraději poslouchá tvrdší muziku - hard rock či metal. „Někde jsem četl, že nevidomí nemají lepší sluch, jen ho umíme lépe používat. To je pravda. Když jeden smysl chybí, zbývající čtyři se musí o to víc snažit, aby jej nahradily. Já mám absolutní sluch. Poznám každý tón. Tedy doufám,“ dodává.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Dnes hraje na klavír a také na flétnu, se kterou začínal už v mateřské škole. Ještě netuší, který z těchto nástrojů by pro něj v budoucnosti měl být ten hlavní. Naopak ví, že ke hře na klavír chce do budoucna přidat i zpěv. Už dnes proto bere hodiny a učí se ovládat své hlasivky, láká ho především rockovější repertoár.

Mladý klavírní virtuos má ale další přání. V budoucnu by chtěl hrát s úspěchem i Chopina. „Hrát Chopina je sebevražda, ale takový krásný způsob sebevraždy, že to nikdo nevymyslí,“ směje se. S profesionály Adam Blažek určitě nehraje naposledy, Janáčkova filharmonie má pro něj další nabídky.