Zvítězí láska a svoboda nad masovým zvukem?

Praha – O obrodu hudebně myšlenkového hnutí hippies se 23. února v pražském klubu Roxy pokusil první ročník Hippies festivalu lásky a svobody. „Už nás nebaví levný masový všude stejný zvuk,“ psali organizátoři o podnětu k přehlídce, která by měla být návratem ke vnímání nekomerční kultury jako v 60. letech minulého století.

Koncertním „předkolem“ festivalu byla valentýnská akce na pražské Kampě, kde lidé mohli potkat „květinové děti“. U Lennonovy zdi příznivci hippies rozmístili tabule určené pro výtvarné a literární vyjádření kolemjdoucích, pouliční umělci, kteří se zasazují o legalizaci hraní na ulici, připomněli mimo jiné písně od Beatles a několik otužilců se vykoupalo ve Vltavě. Součástí oslavy bylo i vytvoření makety psychedelického autobusu spisovatele Kena Keseyho, s nímž jezdil v polovině 60. let po Spojených státech amerických.

„Bohužel to dneska hodně upadá, je to hodně undergroundová záležitost a my se to snažíme obnovit a snažíme se kontaktovat lidi, co hrají šedesátá léta,“ uvedl organizátor hippies festivalu Adam Balzar, co ho k uspořádání takové akce vedlo. Kromě sedmi hudebních kapel se do ni zapojili i studenti Akademie výtvarných umění. A patronem se stal hudebník Michal Prokop.

Odkaz šedesátých let má mezi mladými hudebníky a umělci sice příznivce, do slavného Woodstocku roku 1969, který znamenal vrchol éry hippies, má pražský festival ale pochopitelně přece jen daleko.