I Železná lady je přeci jenom normální člověk

Pražské kino Lucerna od 23. února promítá v předpremiérách britský snímek Železná lady líčící jedenáctileté působení Margaret Thatcherové v pozici předsedkyně britské vlády. Do celorepublikové distribuce film vstoupí 1. března. Premiérku ztvárnila Meryl Streepová a její výkon pravděpodobně publikum do kin potáhne nejvíce. Herečka ze něj získala již osmý Zlatý glóbus, nominaci na Oscara a britskou cenu BAFTA. Na Berlinale byla odměněna Zlatým medvědem za celoživotní dílo.

Film sám o sobě se setkal s rozporuplnými názory. Některým kritikům například vadí, že se jedná až příliš o intimní drama jedné, byť pozoruhodné ženy a její politická dráha je až příliš upozaděna. Z filmu údajně nejsou nadšení ani bývalí horníci, jejichž protesty Thatcherová ve své době poměrně tvrdě potlačovala, řadu z nich připravilo o práci uzavření dolů v období její vlády. Mezi kritiky se ocitl i současný premiér David Cameron, podle něhož měl být film natočen až po smrti Thatcherové. V jednom se však všichni shodují, výkon herečky Meryl Streepová je vynikající. 

Z mého pohledu slovo vynikající je nedostatečné. To, co Streepová předvádí, je něco výjimečného, opravdu ojedinělý výkon, u kterého všechny superlativy selhávají. Přitom se jedná o velice jemnou práci, Streepová se nepředvádí, neukazuje, co všechno umí. Zdá se, jakoby naopak svou osobnost naprosto potlačila a veškerý svůj um dala k dispozici postavě. Zatím vždy, když mladší herec představoval staršího, a hollywoodští maskéři odvedli dobrou práci, stejně z toho vždy lezlo, že ten herec toho starce hraje dost dobře. V případě ztvárnění Thatcherové Meryl Streepovou se nic takového nestane. Po chvíli totiž přestanete herečku vnímat a koukáte se na příběh staré dámy, která má hodně za sebou, hodně dokázala, ale stáří a nemoc se ani takto výjimečným osobnostem nevyhýbají. 

  • Železná lady / Meryl Sreepová a Jim Broadbent zdroj: Bioscop
  • Železná lady / Meryl Streepová zdroj: Bioscop

Některé kritiky filmu vyčítají, že není až tak politický, jak by se na film o britské premiérce slušelo, ale z pohledu filmového diváka to není špatný tah, spíše naopak. Důležité historické mezníky v období „thatcherismu“ jsou ve scénáři zachyceny, ale nadto se pracuje ještě se soukromou sférou osoby politické, která své profesi obětovala hodně, možná až moc. Scénář je skvěle vystavěn, obě roviny jsou dobře vyváženy a rozehrávají se ve vhodném rytmu. Než by jedna mohla nudit, bez zbytečných přechodů střihem přejde v druhou. To vše doplněno a dotvořeno třetí, nereálnou stranou, kterou zastupují scény s již zemřelým manželem Thatcherové. Ze scénáristického pohledu je takovéto řešení vítané a elegantní. Bývalou „Železnou lady“ totiž nacházíme ve chvílích, kdy je totálně osamocená, kdy ztrácí schopnost komunikace s okolním světem, což se v dramatickém díle velmi špatně zpracovává. Ovšem zde, díky, byť nereálné postavě, dostává Margaret reálného spoluhráče, který pomáhá odkrýt i ta nejtajnější zákoutí a situace, jež by jinak nemohly být vzpomenuty. Navíc sem tato postava vnáší tolik potřebné odlehčení a nutné upozornění, že i vysoce postavený politik je pořád jen člověk. 

Režisérka Phyllida Lloydová, která se Streepovou spolupracovala na muzikálu Mamma Mia, i tentokrát stvořila vyvážené a kreativní dílo, byť v naprosto jiném žánru. Margaret Thatcherová, i když to prý zprvu odmítala, v polovině ledna Železnou lady ve svém domě na jihu Londýna zhlédla osobně, a to týden po oficiální premiéře. Podle týdeníku People udělal na šestaosmdesátiletou baronku velký dojem a přiměl ji k slzám. Nutno podotknout, že v tomto nezůstane osamocena, některé scény opravdu vhánějí slzy do očí, ovšem celek není sentimentálně dojemný. Vyváženost pohledu i použité prostředky nutí spíše k zamyšlení nad právě proběhnuvším obrazem ze života jedné političky. 

  • Železná lady / Jim Broadbent a Olivia Colman zdroj: Bioscop
  • Železná lady / Alexandra Roach a Harry Lloyd zdroj: Bioscop

Meryl Streepová je zatím poslední v řadě představitelek někdejší britské premiérky; herecké projevy se léta různily od komediálních po dramatické. Například v roce 2008 ji ve snímku Dlouhá cesta do Finchley ztvárnila Andrea Riseboroughová, a to v počátcích její politické kariéry. Byla nominována na cenu BAFTA a kritici ji přijali příznivě. Ve filmu BBC Margaret o rok později Lindsay Duncanová hrála Thatcherovou ve fiktivním příběhu z jejích posledních dnů na Downing Street 10. V kontroverzním filmu Falklandská hra představovala Patricia Hodgeová někdejší premiérku v situaci, kdy Británie kolem války o Falklandské ostrovy řešila největší zahraniční krizi od války o Suezský průplav. Film měl jít do kin v roce 1986. Z obav, že je před volbami příliš prothatcherovský, se tak nestalo. Uveden byl až před deseti lety.

V satirickém televizním loutkovém seriálu, který se v Británii vysílal v letech 1984 až 1996, za Thatcherovou hovořil herec Steve Nallon. Konzervativní politička v něm byla zobrazena jako násilnický tyran, který nosí obleky, žmoulá cigára a nesnáší vše francouzské.

Iva Hejlíčková o filmu Železná lady (zdroj: ČT24)

Železná lady / The Iron Lady - Velká Británie, 2011, 105 min. Režie: Phyllida Lloyd. Hudba: Thomas Newman. Hrají: Meryl Streep, Jim Broadbent, Anthony Head, Richard E. Grant, Olivia Colman, Roger Allam, Julian Wadham, Harry Lloyd a další.

V českých kinech od 1. března.