Oscara za nejrizikovější film by od pojišťoven dostal Fincher

Hollywood - Kdyby se vyhlašovala kategorie nejrizikovějšího filmu roku, znala by svého vítěze už dnes. Společnost Fireman 's Fund, která pojišťuje přes 80 procent hollywoodské produkce, by za vítěze prohlásila snímek Davida Finchera „Muži, kteří nenávidí ženy“ s velkou koncentrací nebezpečných scén pro herce i techniku.

Mučení hlavního hrdiny, zběsilé pronásledování na motorce nebo přesouvání celého štábu mezi Švédskem, Británií a Švýcarskem udělalo z Fincherova filmu velké sousto pro pojišťovny. Historicky nejdražší pojistka padla na film Salt s Angelinou Jolieovou v hlavní roli. „V tomto filmu Angelina skutečně skáče ze všeho možného, na všechno možné. To samozřejmě vytváří riziko, a to si produkce chce pojistit,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

V letošním roce se pojišťovací žebříček se skutečně udělenými Oscary do značné míry shoduje. Dva největší favorité filmové akademie - Hugo a jeho velký objev s jedenácti a Umělec s deseti nominacemi stojí na předních příčkách i ve srovnání rizik při jejich natáčení. Výše pojistky se odvíjí i od hereckého obsazení, letos se prodražila Meryl Streepová v roli Margaret Thatcherové. Díky jejímu výkonu má ale podle kritiků film Železná lady zlatou sošku za hlavní ženskou roli téměř jistou.

Reportáž Terezy Radvákové a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Pojištění patří k velkofilmům už tak samozřejmě, jako catering a maskéři. Jen jeden nevyužitý natáčecí den totiž znamená ztrátu i čtvrt milionu dolarů. Možnost pojistit natáčení proti špatnému počasí, nebo třeba zlomené noze hlavního hrdiny by uvítali i čeští filmaři. Zatím tu možnost ale nemají. Podle producenta filmu Lidice Adama Dvořáka se v ČR pojišťuje jen hmotná zodpovědnost vůči třetím osobám, ne už rizika spojená s natáčením.