Stropnický Na Vinohradech končí

Praha - Umělecký šéf Divadla na Vinohradech Martin Stropnický podává k 1. dubnu výpověď. Nelíbí se mu postup budoucího šéfa divadla Töpfera ohledně hry Amadeus. Inscenace, kterou měl na konec května připravit Vladimír Morávek, byla pozastavena. Ujme se jí pro uvedení v příští sezoně režisér uměleckého týmu Tomáše Töpfera, který se na základě výběrového řízení vypsaného pražským magistrátem ujme 1. září funkce ředitele divadla.

„Tomáš Töpfer požádal současného ředitele Jindřicha Gregoriniho, zda chystané inscenace lze ještě v této přípravné fázi pozastavit tak, aby nové umělecké vedení mohlo realizovat svou vizi a projekty již od počátku svého nástupu, tedy od 1. září,“ oznámila v tiskové zprávě mluvčí divadla Zuzana Paulusová. 

„Režisér Morávek je kreativní a respektovaný umělec, jehož dosavadní tvorbu nové vedení v nejmenším nezpochybňuje, avšak jeho poetika není v souladu s koncepcí, která zvítězila ve výběrovém řízení,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 nastupující ředitel Töpfer.

Martin Stropnický ve hře Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! Postmuzikál
Zdroj: ČT24

Narozdíl od Amadea v plánech zůstává hudební americká satirická komedie Jak udělat kariéru snadno a rychle, kterou bude na Vinohradech režírovat Radek Balaš, jenž se ujme i choreografie. Na jevišti se v ní mají objevit například Michal Novotný, Jaromír Meduna, Barbora Poláková, Pavel Rímský, Simona Postlerová, Pavel Batěk, Veronika Žilková, Jaroslav Satoranský, Kateřina Brožová, Jana Stryková a Lucie Polišenská.

Tomáš Töpfer v pořadu Uchem jehly
Zdroj: ČT24/ČT

„Snažíme se dramaturgický plán konzultovat, projít uzavřené smlouvy. Aby to bylo ekonomické, ale na druhou stranu, aby nové vedení nereprezentoval příští sezonu někdo jiný,“ uvedl dále Töpfer, který chce při svém působení ve vedení vinohradské scény oslovovat svou „krevní skupinu“.

Martin Stropnický absolvoval herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (1980), později i studium na Diplomatické akademii ve Vídni (1990-1991). Jako herec začínal v divadle v Mostě, v letech 1980 až 1986 byl členem Městských divadel pražských, poté byl až do roku 1990 v angažmá v Divadle na Vinohradech.

Od roku 1990 pracoval na ministerstvu zahraničí, nejprve jako poradce a později jako generální ředitel sekce kulturních styků; od června 1993 do října 1994 byl velvyslancem v Portugalsku, poté do konce roku 1997 působil na stejné pozici v Itálii; od ledna do července 1998 byl ministrem kultury v Tošovského vládě; od června 1999 do srpna 2002 byl velvyslancem ve Vatikánu

K herecké profesi se vrátil v září 2002, od dubna 2003 je uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech. Je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže, v roce 2003 dostal za roli Howarda Katze Cenu Thálie.

Vydáno pod